Modemysterie: waarom zit een rits in damesrokken aan de linkerzijde?

3
Rok met ritssluiting aan de linker zijde
17 augustus 2015
MA Design Cultures

Een rok met een standaardritssluiting. We hebben er vast allemaal een paar in de kast liggen. Maar is het je eigenlijk ooit opgevallen dat de ritssluiting zich, mits het niet aan de voor- of achterkant zit, aan de linkerzijde bevindt?

Aanname

Laten we eerst beginnen met een aanname. Het merendeel van de wereldbevolking is rechtshandig. Met je rechterhand kan je heel makkelijk bij je linkerzijde. Andersom is dit niet het geval. Het is dus heel aannemelijk om te denken dat dit de reden is waarom ritssluitingen in dameskledingen vaak links zitten.

Halve cirkelrok van katoen met een brede tailleband die aan de linkerzijde sluit door middel van een rits en twee knopen. Alra, 1952. Collectie Centraal Museum
Halve cirkelrok van katoen met een brede tailleband die aan de linkerzijde sluit door middel van een rits en twee knopen. Alra, 1952. Collectie Centraal Museum

Een stukje geschiedenis

Uiteraard zijn er ook historisch-culturele redenen voor het ‘leftsided zipper’ verschijnsel. Goed om te weten is dat alleen de mensen uit de midden en hogere klassen in voorgaande eeuwen doorgaans gebruik maakten van sluitingen in hun kleding. Arme mensen improviseerden met goedkope en alledaagse materialen, zoals bijvoorbeeld touw om een sluiting in hun kleding te creëren. Een kledingstuk met sluiting was een teken van luxe, dat voornamelijk was weggelegd voor de midden- en hogere klassen.

Dames, en dan met name dames uit deze midden- en hogere klassen, werden in voorgaande eeuwen geholpen bij het aankleden, omdat ze vaak een zeer uitgebreid kostuum droegen. Dit bestond onder andere uit petticoats, rokken, bustiers en korsetten. Voor de kleedsters was het makkelijker wanneer de sluitingen zich aan de linkerzijde van het kledingstuk bevonden, omdat de sluiting zich voor de kleedster dan aan de rechterkant bevond. Hierdoor ging het proces van aankleden sneller, dan wanneer de sluitingen zich aan de rechterzijde zouden bevinden.

De rits kwam echter pas in de jaren 1930 in gebruik voor dagelijkse kleding. In deze periode kleedde steeds meer vrouwen zichzelf, maar het gebruik om de sluiting aan de linkerzijde te houden bleef gangbaar (en is dat nog steeds, als er niet gekozen wordt voor een rits aan de voor- of achterzijde van het kledingstuk).  

Links dichtritsen

We kunnen dus concluderen dat het voornamelijk een praktische reden is waarom we onze rokjes tegenwoordig nog steeds vaak aan de linkerkant dichtritsen. Ook al is dit tegenwoordig iets waar we eigenlijk niet meer over nadenken, het is toch fascinerend om te beseffen dat er achter iedere keuze in het ontwerp van een simpel kledingstuk een wereld met historische en culturele redenen zit!

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

17 aug 2015

Grappig vraagstuk inderdaad. Heel verwant lijkt mij die van de rechts-over-links of links-over-rechts-sluiting bij kledingstukken met knopen, die naar sekse verschillen - maar ook tussen Amerika en Europa... of niet? Ook heb ik een spijkerbroek waarbij de sluiting (rits middenvoor) altijd net anders zit dan ik verwacht, en elke keer denk ik vaag: o ja, hij zal wel voor dames zijn gemaakt...

17 aug 2015

Hierbij geld ook dat mannen zich vaak zelf kleden en vrouwen gekleed werden. Bij spijkerbroeken wordt die 'regel' hoe langer hoe meer aan de spreekwoordelijke laars gelapt. En in Amerika zullen ze het bestaan ervan misschien niet eens meer weten. In Japan is trouwens links over rechts voor iedereen. Alleen de doden krijgen rechts over links.

4 feb 2016

damesbroeken herken je ten eerste aan de prijs , damesbroeken zijn altijd veel goedkoper
en echte damesbroeken zitten lekkerder en die hebben, dat vind ik ook handig de rits andersom zitten

Reactie