Zwarte assuitjurk

 

Deze zwarte art-decojurk van het Modemuseum is gemaakt van een assuitsjaal. De stad Assuit (NL. Assioet) was in de negentiende eeuw het hart van de textielindustrie in Egypte. waar men deze...

Doorzoek de website met tags
Maker
onbekend
Objectnummer
MMH.2015.0022
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1920

Deze zwarte art-decojurk van het Modemuseum is gemaakt van een assuitsjaal. De stad Assuit (NL. Assioet) was in de negentiende eeuw het hart van de textielindustrie in Egypte. waar men deze typische sjaals vervaardigde. Kenmerkend is de netstof met daarop kleine metalen plaatjes die samen typische Egyptische motieven verbeelden. Na de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922 ontstond een ware Egyptomanie in de modewereld. Vanaf dan werd de assuitstof verwerkt in kledingstukken in art-decostijl.

Deze zwarte art-decojurk van het Modemuseum is gemaakt van een assuitsjaal. De stad Assuit (NL. Assioet) was in de negentiende eeuw het hart van de textielindustrie in Egypte. waar men deze typische sjaals vervaardigde. Kenmerkend is de netstof met daarop kleine metalen plaatjes die samen typische Egyptische motieven verbeelden. Na de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922 ontstond een ware Egyptomanie in de modewereld. Vanaf dan werd de assuitstof verwerkt in kledingstukken in art-decostijl. Rechtvallende jurk in zwarte netstof met goudkleurige plaatjes. De tekening is in horizontale stroken opgebouwd. Ronde halsuitsnijding op voor- en rugpand. Van onder de armuitsnijding tot de zoom een zwart zijden geplisseerd stuk. Op de schouders samengefronst. De jurk heeft een zwart zijden onderjurk die enkel aan de smalle schouders vastzit. De rug is aan de binnenkant getekend met een geborduurd sterretje.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie