Zwangerschapskorset

 

Zwangerschapskorset (positiecorset) van crèmekleurig katoen. Met 18 tunnels, verstevigd met evenveel baleinen. Middenvoor een rechte deelbare busk gesloten middels vijf zilverkleurige knopjes en...

Maker
Anoniem
Objectnummer
KA 15172
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1890 - 1910
Credits
Het onderzoek naar en fotografie van de collectie kinderkleding / miniatuurkleding / onderkleding is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Marten Orgen Fonds, het Margarethe Petronella Fonds en het Netty van Doorn Fonds.
Herkomst
schenking 1974 schenking 1974-03-20

Zwangerschapskorset (positiecorset) van crèmekleurig katoen. Met 18 tunnels, verstevigd met evenveel baleinen. Middenvoor een rechte deelbare busk gesloten middels vijf zilverkleurige knopjes en ogen. Vier borstgeren, waarbij de middelste twee gesloten worden met twee drukknopen. Vier heupgeren, waarbij de binnenste twee in wijdte verstelbaar zijn door middel van een vetersluiting. Deze vetersluiting heeft twaalf messingkleurige vetergaten en een rijgveter met metalen nestels. De zijpanden zijn elastisch gemaakt door middel van horizontaal geplaatste metalen spiraalveren in groepjes van drie (21 in totaal). De bovenrand is afgewerkt met een katoenen band en versierd met blauw machinaal geborduurd sierband. De onderrand is afgewerkt met katoenen band en voorzien van elastisch buikband met vijf ingenaaide metalen spiraalveren. De voorzijde van de buikband is gesloten met vier messingkleurige haken en ogen. De achterzijde sluit met twee katoenen striklinten. Onderaan het korset aan de voorzijde twee benen en twee katoenen knopen. Middenachter een rijgvetersluiting, bestaande uit 32 messingkleurig metalen ogen en een rijgveter met aan de uiteinden metalen nestels. Het korset is gekruist ingeregen met op tailleniveau twee lussen om de veter aan te halen. Aan de binnenzijde een katoenen tailleband over de achterpanden, met in paars een stempel: '9'. Aan de binnenzijde bij de rijgsluiting in potlood: '64'.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie