zonder titel

 

Deze parure, een sieradensetje bestaande uit een collier, een armband en oorclips, is een voorbeeld van Amerikaanse costume jewellery uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het collier is...

Maker
Albert Weiss
Objectnummer
S2003.002
Instelling
Design Museum Den Bosch
Periode
ca. 1955

Deze parure, een sieradensetje bestaande uit een collier, een armband en oorclips, is een voorbeeld van Amerikaanse costume jewellery uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het collier is opgebouwd uit drie verschillende rijen bergkristal; ook bij de armband en oorclips zijn de contrasten tussen de olie-achtig glimmende en witte stenen uitgebuit. Net als de modesieraden van andere bedrijven die in de jaren vijftig en zestig op dit terrein actief waren, zijn de sieraden van de Firma Weiss uit New York bescheiden opzichtig. Ze vallen op door het kleurgebruik en het contrast tussen fonkelende en niet glanzende stenen. Het sieradenbedrijf Weiss bestond van 1942 - 1971. Albert Weiss ontwierp zijn sieraden zelf. De stenen werden volledig met de hand gezet, een werk, dat vaak werd uitbesteed aan andere ateliers. Weiss had voorkeur voor Oostenrijkse stenen omdat dit glas meer fonkelde vanwege een hoger bestanddeel lood. Weiss leverde ook aan grotere firma's.

armband, bestaande uit 3 rijen glasstenen van verschillende grootte Deze parure, een sieradensetje bestaande uit een collier, een armband en oorclips, is een voorbeeld van Amerikaanse costume jewellery uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het collier is opgebouwd uit drie verschillende rijen bergkristal; ook bij de armband en oorclips zijn de contrasten tussen de olie-achtig glimmende en witte stenen uitgebuit. Net als de modesieraden van andere bedrijven die in de jaren vijftig en zestig op dit terrein actief waren, zijn de sieraden van de Firma Weiss uit New York bescheiden opzichtig. Ze vallen op door het kleurgebruik en het contrast tussen fonkelende en niet glanzende stenen. Het sieradenbedrijf Weiss bestond van 1942 - 1971. Albert Weiss ontwierp zijn sieraden zelf. De stenen werden volledig met de hand gezet, een werk, dat vaak werd uitbesteed aan andere ateliers. Weiss had voorkeur voor Oostenrijkse stenen omdat dit glas meer fonkelde vanwege een hoger bestanddeel lood. Weiss leverde ook aan grotere firma's.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie