zonder titel

 

Binnen de wereld van het modesieraad gelden de stukken die onder de naam van modeontwerper Elsa Schiaparelli zijn geproduceerd als de meest vernieuwende. Zij heeft veel bijgedragen aan het succes...

Maker
Schiaparelli
Objectnummer
S2003.004
Instelling
Design Museum Den Bosch
Periode
ca. 1955

Binnen de wereld van het modesieraad gelden de stukken die onder de naam van modeontwerper Elsa Schiaparelli zijn geproduceerd als de meest vernieuwende. Zij heeft veel bijgedragen aan het succes van deze combinatie van accessoire en sieraadimitatie: haar ontwerpen doen niet onder voor echte juwelen. Elsa Schiaparelli (Rome, 1890 - Parijs, 1973) beschouwt het ontwerpen van mode en accessoires als een kunstvorm. Wanneer zij zich in 1922 in Parijs vestigt, verkeert ze al snel in kunstenaarskringen. Haar mode en sieraden zijn dan ook door het Surrealisme beïnvloed. De broche in de vorm van een oog met een parel als traan, die Jean Cocteau voor haar label ontwerpt, laat dit goed zien. Met het mode-imperium dat zij opbouwt, wordt zij de aartsrivaal van Coco Chanel. Waar de kleding van Chanel aansluit op het donkere naoorlogse modebeeld, verrast Schiaparelli de wereld met een collectie in fel roze. Die onconventionele houding spreekt ook uit haar sieraadontwerpen.

oorclip (2x), bestaande uit 13 in een stervorm geplaatste glasstenen van verschillende grootte Deze oorclips zijn samengesteld uit rijk gekleurde glasstenen. De oorsieraden bestaan uit in een stervorm geplaatste glasstenen van verschillende grootte. Ze zijn opvallend symmetrisch. Aan de achterzijde is het merkje Schiaparelli in het metaal ingeslagen. De Italiaans/Franse modeontwerpster Elsa Schiaparelli (Rome, 1890 - Parijs, 1973) beschouwde het ontwerpen van mode en accessoires eerder als kunstvorm dan als beroep. Sinds zij zich in 1922 in Parijs vestigde, verkeerde ze in kunstenaarskringen. Haar mode en sieraden zijn door het Surrealisme beïnvloed. Ze werd beroemd door haar ontwerp van een trui met in patroon gebreide stropdas (1927). Deze oorclips zijn in licensie in Amerika gemaakt. Dit gebeurde sinds 1949. Qua stijl is hier sprake van de zogenaamde 'Renaissance Look', een rijke, symmetrische stijl die geïnspireerd was door de pracht en praal rond de kroning van de Britse koningin Elisabeth II in 1952.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie