Zomerjurk

 

Blauw inventariskaartje: Zomerjapon van effen oranje katoen met plastron en mouwen van oranje/witte crêpe in een open ruit geweven.

Inventarisformulier: Zomerjapon van lichtoranje katoen en witte...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
0151254
Instelling
Kunstmuseum Den Haag
Periode
1915/1917

Blauw inventariskaartje: Zomerjapon van effen oranje katoen met plastron en mouwen van oranje/witte crêpe in een open ruit geweven.

Inventarisformulier: Zomerjapon van lichtoranje katoen en witte katoenen crêpestof met een open ruitmotief ingeweven van witte noppen en oranje crêpe garen. Rijgsluiting van wit koord en oranje omwerkte ringetjes. Voering van wit katoen met broderiestrook. Mouwloze japon bestaande uit lijf dat over de heupen valt en rok tot aan de enkels, beide gehecht op een onderjapon van wit katoen. Lijf met achter een boothals en voor een lage V-hals, iets over elkaar heengeslagen, en middenvoor gerimpeld aan twee platte biezen van de stof gezet. Rijgsluiting van 5 mm dik wit koord, getrokken door 3 x 4 omgenaaide oranje ringgaten sluit de biezen aaneen. Hieronder een sluiting van haken en ogen. Aan de rugzijde een dwarse naad onder de schouderbladen met een platte bies middenachter op het schootgedeelte verticaal naar de zoom gezet, waaraan met dwarse rimpelingen de zijgedeelten. Uit het japonlijf steken aan weerszijden de lange mouwen, die evenals het plastron met V-hals en de achter opstaande kraag, gemaakt zijn van oranje/witte geruite crêpestof en vastgehecht zijn op de voering. Het plastron heeft een blinde sluiting naar rechts door middel van drukknoopjes. Armsgaten, halslijn en zoom van het lijfje verstevigd met ingenaaid koord. Mouwen van ruime snit bovenaan, smaller wordend naar onder met een 20 cm lange split, ingeknipt tot 6 cm boven de onderzijde. Onderzijde heeft twee plooitjes bij split en is versierd met een machinaal kantrandje. Split is gegarneerd met rijgsel van wit koord door 2 x 4 omgenaaide oranje ringetjes. Strikken van de rijgsels middenvoor van het lijf en aan de mouwen hangen aan de onderzijde af. Rok circa 6 cm onder het lijfgedeelte vallend, opgenaaid op de voeringrok. Split gesloten door middel van drukkers aan de linkerzijde. Voor glad, opzij en vooral aan de achterzijde lichtgeplooid aangezet. Lengte tot de enkel. Rok is nader hand 5-8 cm ingekort.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie