Wit jak met rood en blauwe bloempjes bezaaid

 

Ecrukleurig katoenen jakje, bedrukt met palmetjes in blauw en cyclaam. Voorpanden lopen recht toe, recht aan en lopen over de schouder door top de rug. Bij de hoge sluiting middenvoor, si de stof...

Objectnummer
9965 c
Instelling
Huis Van Gijn
Periode
1810/1820

Ecrukleurig katoenen jakje, bedrukt met palmetjes in blauw en cyclaam. Voorpanden lopen recht toe, recht aan en lopen over de schouder door top de rug. Bij de hoge sluiting middenvoor, si de stof links en rechts gerimpeld over 4 cm. Een plat vallende kraag van 13 cm is met katoen gevoerd en afgezet met een 3,5 cm brede symmetrisch geplooide strook bedrukte stof. Jakje sluit met een haak en oog (oog ontbreekt) onder de kind. Rugpand bestaat uit 3 delen. Vanaf midden achter bij de hals een stompe ruit. Langs de naden een koordje ingenaaid. Aan de verhoogde taille is een strook stof genaaid welke middenachter over 5 cm is geplisseerd. Bij de zijnaden is de stof dubbel plat geplooid. Op de verhoogde taillenaad is een band gestikt, waar langs de lange kanten een koordje is gestikt. Middenachter zitten drie knoopjes, gestoffeerd met dezelfde stof: palmetten. Het bandje sluit voor met twee haken en trensjes. Aan het rechter deel van het bandje zit een lus van 5 cm. Onder deze strook zitten aan weerskanten van middenachter twee gogen waar je iets aan kunt hangen met haken. De strakke mouwen bestaat uit één pand en zijn 70 cm lang. Op de kop van de mouw en naar achter zijn fijne plooitjes aangebracht. De mouwen zijn gevoerd met ecrukleurig linnen. De uiteinden van de mouwen zijn over 11 cm gevoerd met dezelfde bedrukte stof van het jakje. De mouwen hebben een polsbandje van 1,5 cm breed waar op een rij palmetjes zit. De bandjes sluiten met een haak en een trensje. Jakje is deels gevoerd met ecrukleurig linnen en sluit voor met 3 haken en ogen en twee extra trensjes. Door het formaat kan het voor een meisje van ca. 10 jaar zijn.

Kort jak met lange mouwen; liggende kraag met randstrookje (geplooid) van hetzelfde goed; ceintuur van dezelfde sits boven de tailleplooitjes vastgezet, met drie knoopjes achteraan ter versiering; witte voering. (ornamentjes hebben de vorm van palmetten).

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie