Wikkelrok met vogels en bloemen

Wikkelrok met wironplooien, kenmerkend voor kain panjangs. Deze kain panjang heeft aan ieder uiteinde een halve kepala ('hoofd') met tumpal (verticale rij driehoeken) en papan (verticale stroken), die gevuld zijn met florale motieven en vogels. De badan ('lichaam') van de doek heeft vele feniksen en bloemmotieven. De feniks is een typisch Chinees symbool en staat voor welvaart (Heringa, 1996). Kain panjangs als deze werden vroeger door vrije vrouwen gedragen, terwijl slaven sarungs met complete kepala in het midden droegen (van Hout, 2001). Deze doek was bestemd voor de Indonesische markt en voor de export.

TM-5663-306
ca. 1965