Wikkelrok met leeuwen, tijgers, bomen en veranda's

Batik met in lichtrood en blauw op wit bewerkte motieven in horizontale stroken: rotsformaties, bomen, vogels, kleine veranda's (pendopo/pendapa), leeuwen, tijgers, herten en bloempotten. De seret is effen van kleur (crème). Veldhuisen geeft het patroon de naam sunyaragi, een toestand van spirituele leegte waarbij de ziel zich vermengd met het heelal (McCabe Elliot, 1984). De kain panjang is de officiele dracht aan de vorstenhoven van Midden-Java en van de aristocratie elders. Mannen dragen deze doeken anders dan vrouwen en de wikkelwijze hangt af van de sociale status van de drager (van Hout, 2001). Deze doek is gemaakt voor de lokale markt.

TM-5663-43
ca. 1930