Wandtapijt met de geschiedenis van Cephalus en Procris uit de Diana-reeks De geschiedenissen van Diana

 

Omdat Cephalus wil weten of zijn vrouw Procris hem ontrouw is, probeert hij haar in vermomming te verleiden. Op het moment dat zij lijkt toe te geven, toont hij haar zijn ware gedaante. De hevig...

Maker
Spierincx, François
Objectnummer
BK-1954-69-B
Instelling
Rijksmuseum Amsterdam
Periode
vierde kwart 16e eeuw
Herkomst
Schenking van Van Leer's Vatenfabriek N.V., Amsterdam 1954

Omdat Cephalus wil weten of zijn vrouw Procris hem ontrouw is, probeert hij haar in vermomming te verleiden. Op het moment dat zij lijkt toe te geven, toont hij haar zijn ware gedaante. De hevig ontdane Procris vlucht naar de godin Diana, maar keert later toch weer terug naar haar man. Op de voorgrond nemen Diana en Procris afscheid.

François Spiering (1549/1551-1631). Ontwerp toegeschreven aan Karel van Mander (1548-1606) Wandtapijt met het afscheid van Diana en Procris. Delft, ca. 1610. Wol en zijde. Het verhaal van Cephalus en Procris komt uit 'de Metamorphosen' van de Romeinse schrijver Ovidius. Cephalus en Procris hadden twijfel over elkaars huwelijkstrouw. Om zijn vrouw op de proef te stellen vermomde Cephalus zich waarna hij haar verleidde. Procris vluchtte daarop boos en beschaamd naar de godin Diana. Na een tijdje keerde Procris terug naar huis. Middenvoor is haar afscheid van Diana afgebeeld. Het verhaal eindigt met de dood van Procris, maar dat droeve slot is niet afgebeeld. De Vlaamse tapijtwever François Spiering was omstreeks 1580 uit Antwerpen naar Delft verhuisd waar hij zijn florerende bedrijf voortzette. Veel mensen van aanzien in binnen- en buitenland kochten zijn wandtapijten. Geschenk van de Commissie voor Fotoverkoop, 1954.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie