Tuniek met lange mouwen en symbolen die refereren aan de Javaanse kosmische orde

Tuniek met lange mouwen met algeheel semèn-patroon. Het semèn-motief is een geheel aan symbolische motieven die verwijzen naar de betekenis van het woord: 'ontspruiten', of 'groeien'. Dit motief bevat zoveel symboliek dat het zowel staat voor vruchtbaarheid, als voor het Javaanse geloof in een kosmische orde. Bergen zijn heilige plaatsen van de goden, terwijl vleugelmotieven verwijzen naar het vervoer naar het spirituele rijk. Het mirong-motief is een koppel vleugels, dat verwijst naar Garuda, het heilige half-vogel, half-mensachtige rijdier van de Hindoe god Vishnu (McCabe Elliot, 1984; van Roojen, 1998). Op het voorpand zijn twee verticale rijen tumpal afgebeeld; de ruimte ertussen is effengroen. De papan bevatten vogel- en bloemmotieven volgens Veldhuisen. Deze batik is gemaakt van katoen voile, volgens de verzamelaar, en is gemaakt voor de Indonesische markt.

TM-5663-323
Doorzoek de website met tags
katoenkunststoftuniekstempelbatik