Toneelkostuum, '18e-eeuws', bestaande uit 'jak' (afgeknipt japonlijf) van donkerrode zijde met gelanceerde boeketten, gewatteerde rok en 'onderrok' van donkerrode zijde

 

Toneelkostuum, voorstellende een achttiende-eeuws dameskostuum, bestaande uit 'jak' (afgeknipt japonlijf) van donkerrode zijde met gelanceerde boeketten, gewatteerde rok en 'onderrok' van...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
0556423
Instelling
Kunstmuseum Den Haag
Periode
1885/1949

Toneelkostuum, voorstellende een achttiende-eeuws dameskostuum, bestaande uit 'jak' (afgeknipt japonlijf) van donkerrode zijde met gelanceerde boeketten, gewatteerde rok en 'onderrok' van donkerrode zijde. De drie onderdelen hebben oorspronkelijk niet bij elkaar gehoord, maar zijn gecombineerd tot verkleedkostuum voor een toneelbedrijf. "Jak" bestaat uit restanten van een midden-achttiende-eeuwse japon waarvan de rok is afgeknipt. Mouwen zijn redelijk in tact gebleven, de engageantes zitten nog op oorspronkelijke wijze aan de mouwen. Oorspronkelijk japon waarin borstlap gespeld werd. Compères lijken origineel, maar zijn te ver ingezet. Knoopsgaten zijn daarbij niet 18e-eeuws. Taille is verlaagd. Smallere strookjes op het lijf kunnen oorspronkelijk op de rok gezeten hebben. Falballa van de onderkant van de rok is onderaan het "jak" opgezet. Ruche boven niet 18e-eeuws. Rok van doorgestikte bordeauxrode zijde is verlengd voor verkleeddoeleinden, maar niet vreselijk vermaakt. Oorspronkelijke taillenaad heeft dubbel gezeten met V’tje, split is dichtgenaaid. Oude plooien zijn nog zichtbaar. "Onderrok" samengesteld uit diverse lappen donkerrode stof, waarvan één achttiende-eeuwse stof. Enkele achttiende-eeuwse naden zichtbaar. Met naaimachine genaaid. Etiketten: “Miss D. Pilkington To Wear”, “Pilby 24”, “Howard 13”, “W. Crompton Pilkington”, wijzen op herkomst uit toneelbedrijf.

Jak met rug à la française van donkerrode zijde met gelanceerde boeketten in lila, blauw en groen, met bijpassende rok en onderrok van donkerrode zijde in dezelfde kleur. het jak heeft een vierkante hals voor en achter. Het jak bestaat uit twee voorpandjes, die richting de taille versmallen en middenvoor sluiten met 5 met japonstof overtrokken houten knopen. De zijpanden, bestaande uit twee stukken stof, die tot op de rug doorlopen, hebben vanaf de schouders brede, vastgenaaide platte plooien. De rug wordt gevormd door een pli Watteau, bestaande uit twee dubbele stolpplooien vanaf de hals tot de zoom van het jak. De zoom van het jak is afgezet met een brede strook geschulpte stof. De brede platte plooien en de halslijn zijn versierd met passementerie van japonsstof, in de vorm van ruches met lichte slingerbeweging vastgezet. De voorpanden hebben ieder twee slingerende ruches japonstof. Geen zakopeningen. De mouwen reiken tot de elleboog, en bestaan uit één stuk. De naad loopt vanuit de oksel langs de binnenkant van de arm. De mouwen zijn afgewerkt met 2 schelpvormige mouwstroken met geschulpte randjes, die gerimpeld zijn aangezet. Beide stroken zijn aan de achterzijde van de arm langer dan in de buiging van de arm. Waar de arm de borst raakt is verstelwerk in de japonstof. De rok is samengesteld uit verschillende stukken donkerrode zijde en stof (modern), en met regelmatige plooien aan de linnen tailleband gezet. De rok sluit met een strikband, die deels de rok rijgt. De onderrok van donkerrode zijde is met regelmatige platte plooien aan een tussenstuk gezet, welke aan de tailleband is bevestigd. De zijde en de grijnen voering zijn mmet donkerrode draad in ruitpatronn doorgestikt. De onderrok sluit met een rijgkoord in de tailleband. Het lijfje heeft een voering van wit linnen, er is geen rijgsluiting in de rug. De onderrok is met grijs grijn gevoerd.

Jak, rok en onderrok van donkerrode zijde. Jak van dezelfde zijde maar met in de kettingrichting ingeweven bouquetjes in wit, lila, blauw en groen. Model à la française; ruches langs de hals en de voorpanden. Mouw en eventail met een strook en 3 ruches. Het borststuk is bezet met ruches in slingervorm. De sluiting middenvoor bestaat uit 5 knopen en 5 knoopsgaten. De rok is van effen zijde. Onderrok van dezelfde zijde: matelassé gevoerd met grijn.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie