Thorns

 

Sieraden zijn er zoals we kunnen zien in alle soorten en maten. Naast oorbellen, ringen, armbanden en kettingen zijn er ook hele andere vormen mogelijk. Zoals deze plastic doorns...

Maker
Paolo Palma
Objectnummer
S2002.012
Instelling
Design Museum Den Bosch
Periode
2002

Sieraden zijn er zoals we kunnen zien in alle soorten en maten. Naast oorbellen, ringen, armbanden en kettingen zijn er ook hele andere vormen mogelijk. Zoals deze plastic doorns bijvoorbeeld. Deze stekels van de Italiaanse ontwerper Paolo Palma (1973) geven een tegenstrijdig signaal af: ‘Ga weg!’, schreeuwen de scherpe punten. Tegelijkertijd smeekt het gladde latex juist om geaaid te worden. Een foto van Palma voor een tijdschriftadvertentie, stond aan de wieg van dit ontwerp. Het sieradenlabel 'Chi ha paura...?' liet deze doorns verder ontwikkelen en in latex gieten. De doorns worden verkocht in een speciale verpakking én voorzien van een tubetje cosmetische lijm. In deze tijd van botoxlippen en borstvergrotingen laten deze doorns zien dat sieraden niet alleen gedragen kunnen worden maar zelfs onderdeel van het lichaam kunnen worden. Maar er schuilt wel, net als bij de roos, gevaar achter deze schoonheid.

huidsieraad (15x) in de vorm van doornen Deze vleeskleurige doornen, in verschillende maten, kunnen naar eigen inzicht op de huid geplakt worden. Een foto voor een tijdschriftadvertentie, stond aan de wieg van dit ontwerp. De advertentie was ontworpen door de Italiaanse grafisch ontwerper Paolo Palma (Fermignano, 1973). De stichting 'Chi ha paura...?' liet deze doorns verder ontwikkelen en in latex gieten. Dit gebeurde in het kader van het project 'Sense of Wonder', waarbij ontwerpers opgeroepen werden om serie-sieraden te ontwerpen met gebruikmaking van innovatieve technieken of materialen. De doorns zouden in een speciale verpakking, en voorzien van een tubetje cosmetische lijm, verkocht moeten worden. Paolo Palma werkt als een consultant voor Fabrica, een onderzoeks- en ontwikkelafdeling van de Benetton Group. Zijn werk wordt regelmatig gepubliceerd in internationale toonaangevende designtijdschriften, zoals Abitare en Colors. 'Chi ha paura...?' wilde met deze doorns laten zien dat opsmuk verder kan gaan dan het dragen van een sieraad.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie