Tanden van Blink

 
Gouden stifttanden met de ingegraveerde letter R.

De tanden van Blink, 21ste eeuw

In 2008 valt het oog van de urban curator van Museum Rotterdam tijdens haar verkenningen in Rotterdam Zuid op een ‘tag’ die zich steeds herhaalt. Op muren, deuren,...

Instelling
Museum Rotterdam

De tanden van Blink, 21ste eeuw

In 2008 valt het oog van de urban curator van Museum Rotterdam tijdens haar verkenningen in Rotterdam Zuid op een ‘tag’ die zich steeds herhaalt. Op muren, deuren, bankjes en stoepen staan steeds dezelfde code: 5314. Bij navraag blijkt het de code van het openbaarvervoerzone van Zuid en tevens de code waarmee jongeren zich als groep met hun plek identificeren.  De vondst vormde de start van een onderzoek naar de diversiteit in jongerenculturen van Zuid.

Eén van de jongeren in het onderzoek was Blink, een jonge rapper. Opvallend waren zijn gouden tanden met ingegraveerde R. Bij navraag bleek de R te staan voor Roffa, in het Surinaams betekent het stoer, maar het is ook straattaal voor Rotterdam. De tanden zijn op maat gemaakte gouden stifttanden die blijvend worden geplaatst door een Hindoestaanse tandarts. Voor €100 contant heb je een exemplaar voorzien van een symbool naar keuze, variërend van een playboybunnie tot een revolvertje.

Bekijk dit object in de collectie van Museum Rotterdam.