Sterk beschadigde pre-Columbiaanse koperen hanger met mensfiguur

Zwaar beschadigd koperen (of tumbago, koper-goudlegering) hangertje met staand mensfiguurtje. Het draagt gordel- en kniebanden. De vorm van het hoofdje is niet vast te stellen, mogelijk is het een roofdierkop. Vermoedelijk is het figuurtje zo gehavend door een 'rituele dood' die het heeft ondergaan. In bepaalde delen van Veraguas werden namelijk grafgiften ritueel 'gedood', kapot gemaakt, om zo de geest te bevrijden die vervolgens met de overledene meegaat naar het hiernamaals (1965:109). In Amerika was een wijdverspreid geloof in het hiernamaals. De doden werden giften meegegeven, vaak gebruiksvoorwerpen zoals aardewerken potten, wapens en voedsel (mais, pinda’s, bonen etc.).

TM-3842-337
voor 1969