Steen jurk uit de collectie ‘Velero’(2015-2016 najaar/winter)

Mode in een bredere context van andere disciplines is een focuspunt van het Centraal Museum. Deze jurk van Jef Montes toont het experimentele en kenmerkende karakter van de jonge ontwerper. Hij ontwierp in samenwerking met het TextielMuseum in Tilburg zijn eigen stoffen waarin hij verschillende materialen als koolstof, glasvezel, nylon, zijde, wol en viscose combineerde. De samenwerking met het Textielmuseum is in zijn werk een terugkomend element. Zijn doel is om zo innovatieve materialen te creëren en een balans te vinden tussen conceptuele kunst en draagbare ontwerpen. Voor de collectie Velero werd Montes geïnspireerd door de constructie van zeilboten en de materialen waarvan deze zijn gemaakt. De silhouetten worden gevormd door de bootcontouren; het lichaam lijkt in de stof te worden opgenomen zoals een schip in een storm. Montes wijst hiermee op de continue strijd tussen mens en technologie.

Centraal Museum Utrecht

Stone dress from the Velero collection (autumn/winter 2015-2016) / Designer Jef Montes

One of the themes the Central Museum focuses on is fashion in the broader context of other disciplines. This dress by Jef Montes reflects the young designer’s characteristic experimental quality. He designs his own fabrics in collaboration with the Textiel Museum Tilburg combining materials such as carbon, glass fibre, nylon, silk, wool and viscose. The collaboration with Textiel Museum is a recurring element in his work. This enables him to create innovative materials, allowing him to find a balance between conceptual art and designs for wearing. Montes drew inspiration for his Velero collection from sailing boats and the materials with which these are made. The silhouettes are boat contours; the body seems to be absorbed by the fabric like a ship in a storm. Here Montes is exposing the enduring friction between humankind and technology.

Maker
Jef Montes
2015/2016
Doorzoek de website met tags