Schort , kornetdracht

 

De kornetdracht is niet oorspronkelijk Huizers. De dracht ontstond in de 18e eeuw als modedracht in Parijs, maar veroverde ook ons land en gaf op het platteland aanleiding tot eigen vormen en...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
009113 /c
Instelling
Zuiderzeemuseum
Periode
1925 - 1960
Credits
Foto: Zandbergen, Wim
Herkomst
aankoop

De kornetdracht is niet oorspronkelijk Huizers. De dracht ontstond in de 18e eeuw als modedracht in Parijs, maar veroverde ook ons land en gaf op het platteland aanleiding tot eigen vormen en variaties. De schulk van de kornetdracht verschilt van die van de oorijzerdracht. De essentiele verschillen hiervan zijn, dat de kornetschulk aanzienlijk smaller is en dat er langs de onderzijde zwart machinekant is gezet. Verder is de ceintuur en strik die om de schulk gedragen wordt hier vervaardigd van de stof van de jurk en ontbreken de afhangende linten.; Uit de rouw is de schulk vervaardigd van een zijden damast donkerbruin of zwart, gebloemd of met ingeweven motieven. In de rouw is de schulk meestal van effen zwarte zijde of tibet.

Schort behorende bij cornetjapon 9113 /a, bovenzijde gesmokt in een taillebandje van zwart tibet gezet, evenwijdig aan de onderzijde zijn ter versiering 13 bessels aangebracht en er is aan de onderzijde een brede zwarte machinale kant aangezet, voor de zondag en voor in de rouw.

Zie ook: Huizer klederdracht

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie