Schort of boezel voor een jongen

Doorzoek de website met tags
Maker
onbekend
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
1930
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
aankoop 1991-11-04

Het zomerboezeltje voor de jongens wordt gedragen door het "kind in het pak", dit is 7 a 8 na de geboorte tot aan het 5e levensjaar. Daarna krijgt de jongen de broek aan. Het zomerboezeltje is vervaardigd van donkerblauw katoenen stof, gedecoreerd met krachtige, witte motieven, waarin vogels, druiventrossen, bloemenranken e.d. een rol spelen. Het zomerboezeltje werd vroeger van Pinkster tot St. Maarten gedragen, maar doordat zo rond 1945 het winterboezeltje van buisjesstreept "uit de mode" is geraakt, wordt vanaf die tijd het zomerboezeltje ook wel 's winters gedragen. Donkerblauwe katoenen stof met witte bloem- motieven, geplooid aan bruine band met beige motieven, ribbetjeskoor, brede schortbanden, blauw met goud en zilver, rouw.

Aanvullingen