Salamander Bracelet

 

Dit unieke stuk van Ted Noten (Tegelen, 1956) is een armband van acrylaat met een ovalen doorsnee. In deze transparante kunststof heeft de maker een gemummificeerde salamander gegoten met een...

Maker
Ted Noten
Objectnummer
S2011.004
Instelling
Design Museum Den Bosch
Periode
2001

Dit unieke stuk van Ted Noten (Tegelen, 1956) is een armband van acrylaat met een ovalen doorsnee. In deze transparante kunststof heeft de maker een gemummificeerde salamander gegoten met een diamant bij zijn rechter voorpoot en een klompje goud bij zijn linker voorpoot. De sieraden van Ted Noten ontregelen, hebben humor en zetten aan tot denken. In zijn werk reageert hij vaak op de functie van sieraden. Vooral aspecten zoals herinnering, overlevering en persoonlijke ervaring komen veelvuldig in zijn werk voor. Noten brak door in de internationale designwereld met zijn in transparant acrylaat gegoten voorwerpen, die als sieraad of modeaccessoire konden dienen.

acrylaat armband met salamander Dit unieke stuk van Ted Noten (Tegelen, 1956) is een armband van acrylaat met een ovalen doorsnee. In deze transparante kunststof heeft de maker een gemummificeerde salamander gegoten met een diamant bij zijn rechter voorpoot en een klompje goud bij zijn linker voorpoot. Ted Noten is een Nederlandse sieraadontwerper die sieraden niet zomaar als decoratie ziet. Zijn sieraden ontregelen, hebben humor en zetten aan tot denken. In zijn werk reageert Ted Noten vaak op de functie van sieraden. Vooral aspecten zoals herinnering, overlevering en persoonlijke ervaring komen veelvuldig in zijn werk voor. Hij brak door in de internationale designwereld met zijn in transparant acrylaat gegoten voorwerpen, die als sieraad of modeaccessoire konden dienen. Bekende voorbeelden zijn For Princess (1995), een blokje acrylaat als halsketting met daarin een dood muisje dat een parelketting draagt, en Lady-K-Bag (2004), een blok acrylaat in de vorm van een handtas waarin een gouden pistool en kogel zijn gegoten. Het gebruik van acrylaat om bepaalde beelden vast te leggen leidde onder andere tot broches, hangers, colliers en ringen en tot grote draagbare objecten met een hengsel of handvat, zoals deze armband. Inmiddels is hij definitief gestopt met deze naar eigen zeggen ‘gouden formule’. Voor Ted Noten is een ontwerp altijd een verhaal dat in zijn hoofd begint. Daarna nemen zijn handen het werk intuïtief over. Het gelaagde verhaal zit vaak verstopt in het innovatieve sieraad. Humor en ironie zijn daarbij drijfveren en niet zozeer zijn behoefte om choquerend willen zijn. Al steekt de ontwerper graag de draak met de banale symboliek waar sieraden vroeger van doordrongen waren. “Ik mag graag provoceren”, zegt hij vaker. En dat gebeurt regelmatig; de tegenstrijdige en onconventionele combinaties van materialen en voorwerpen roepen vaker (heftige) reacties op.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie