Rok van doorgestikte banen blauw/grijs damast afgewisseld met banen wit zijden satijn

 

Herinventarisatie Jacoba de Jonge: Rok van zeven banen blauw/grijze zijden damast (34 cm breed) en zes banen witte zijden satijn (21,5 cm breed). De damast heeft een zeer groot patroon van...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
1037694
Instelling
Kunstmuseum Den Haag
Periode
1750/1780

Herinventarisatie Jacoba de Jonge: Rok van zeven banen blauw/grijze zijden damast (34 cm breed) en zes banen witte zijden satijn (21,5 cm breed). De damast heeft een zeer groot patroon van slingerende krullen, te dateren rond 1710-1730. De banen bestaan uit aan elkaar genaaide resten stof; het bovenste gedeelte is van witte satijn; alleen de middenvoorbaan is vanaf taille tot zoom van damast. Middenvoor 10 cm glad, verder geheel in platte plooien in een omgevouwen witte linnen tailleband genaaid; zijsplitten sluiten met originele haken en ogen. De zoom is omgenaaid met blauw linnenband. De rok is geheel gevoerd met bedrukt linnen: twee banen 95 cm breed in streepmotief en twee smalle banen in een motief van bloemen en gestileerde bloemen. Het bovenste gedeelte van de voering is van bruin katoen. De rok is - met uitzondering van het bovenste met katoen gevoerde deel - samen met de linnen voering doorgestikt met blauw garen in een ruitpatroon en een 22 cm hoge onderrand van krullende motieven.

Inventariskaart Lakenhal: Onderrok van zijden satijn, in banen opgezet van afwisselend blauwe damast en effen crèmekleurige zijde. Buikgedeelte een blauwe baan vanaf de taille. Rest van de zes blauwe banen vanaf heuphoogte ingezet. De gehele rok is doorgestopt met blauw katoen in ruitvorm en een onderrand van schelp- en golfmotieven. De rok is geplooid aan een linnen tailleband gezet. Binnenvoering heupgedeelte van grauw katoen, rest met rood bedrukt linnen gevoerd in streepmotieven. Aan zijkanten splitten, sluiten met haken en ogen.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie