Rok

 

Rok 'a la disposition' met drie stroken voor een crinoline. De zoom is verstevigd en kwam onder de stroken uit. Gebruikelijk was dat de stroken tot op de grond vielen. A la disposition is...

Objectnummer
KA 14986
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1855/1860
Credits
Onderzoek naar en fotografie van de 18e- en 19e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds, het Netty van Doorn Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Herkomst
aankoop 1972

Rok 'a la disposition' met drie stroken voor een crinoline. De zoom is verstevigd en kwam onder de stroken uit. Gebruikelijk was dat de stroken tot op de grond vielen. A la disposition is voorbedrukte stof met een patroon waarbij rekening werd gehouden met het kledingstuk. Rondom de mouwen of zomen werd het patroon kleiner of groter op de stof gedrukt. De vorm van het kledingstuk was al op de rol stof te zien. Stof met 'a la disposition' werd gebruikt voor modieuze dagjaponnen, het werd niet gebruikt voor avondkleding. Het lijfje is helaas niet bewaard gebleven. Een lijfje van dezelfde stof, eindigend in een punt of met een schootje, werd over de rokband gedragen. In de collectie van het Amsterdam Museum bevindt zich een precies dezelfde rok (KA 14985).

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie