Robe à l'anglaise, bestaande uit overkleed en rok, van zeegroen zijden damast met licht bloemrankpatroon

 

Robe à l'anglaise, bestaande uit overkleed en rok, van zeegroen zijden damast met groot bloemrankpatroon in lichtere kleur, vermaakt laatste kwart 18e eeuw uit ouder model (1e helft of midden 18e...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
1022525
Instelling
Kunstmuseum Den Haag
Periode
1775/1799

Robe à l'anglaise, bestaande uit overkleed en rok, van zeegroen zijden damast met groot bloemrankpatroon in lichtere kleur, vermaakt laatste kwart 18e eeuw uit ouder model (1e helft of midden 18e eeuw) en daarna licht aangepast voor verkleeddoeleinden. Van het vroegste silhouet zijn nauwelijks sporen meer aanwezig, deze lijken eruit te zijn geperst onder het beleid van Ietse Meij. Er lijken twee oude vouwen over de rug te lopen die mogelijk uit deze periode stammen. Langs de schouderplooi rechtsvoor is ook een andere plooi zichtbaar, deze kan van het oorspronkelijke model afkomstig zijn maar ook tijdens het uitleggen zijn ontstaan. Deze plooi loopt door in de japonrok, wat zou betekenen dat daar ook is uitgelegd. In de rok zijn achttiende-eeuwse vermaaksporen zichtbaar. Bovenaan kwam men stof tekort, waarna de rok is verlengd met linnen. De rokband lijkt niet van achttiende-eeuwse stof, in dat geval zou de rok zeer netjes vermaakt zijn. Het paarsige band is niet op de achttiende-eeuwse manier aangezet en ook is de kleur opmerkelijk - men zou het lichtblauwe band verwachten dat ook onderaan de rok aangezet is. Voor het verkleden zijn de voorpandjes uitgehaald en opnieuw ingezet, om de japon iets nauwer te maken. Ook is er een moderner figuur in gemaakt. Langs de hals zijn drukknopen geplaatst, de oorspronkelijke haken en ogen middenvoor zijn wel aangehouden. Mogelijk is er later een stuk blauw damast (niet identiek aan de japonstof) achter de voorpanden gespeld om de japon te laten sluiten bij het dragen door een dikkere verkleedster, zie opmerkingen.

Rok van licht en donker blauwgroene damast met bloemrankpatronen. Heupstuk van ander materiaal maar met licht en donkerblauw bloempatroon. Plooien onder het heupstuk. Aan de achterzijde met blauw materiaal verlengd. Ritssluiting. Overkleed van hetzelfde blauwgroene damast. Het lijf loopt in een punt toe en sluit middenvoor met 12 haken en ogen. Rechte, lage halsuitsnijding. Driekwart mouwen, afgezet met een rand gefronst damast. Aan de achterzijde van het lijf is een dubbele platte plooi vastgezet, die via eenlage punt uitloopt in de rok. De rok is sterk gerimpeld. Het lijf is gevoerd met blauw-wit gestreept materiaal. De voorpanden van de rok hebben een omslag en zijn lichtblauw gevoerd. Langs de mouwen witte engageanten van fijne geborduurde katoen.

Overkleed van licht en donker blauwgroene damast. Het lijf loopt in een punt toe en sluit middenvoor met twaalf haken & ogen. Rechte, lage halsuitsnijding, Drie-kwart mouwen, afgezet met een rond, gefronste damast. Aan de achterzijde van het lijf is een dubbele platte plooi vastgezet, die via een lage punt uitloopt in de rok. De rok is sterk gerimpeld. Het lijf is gevoerd met blauw-wit gestreept materiaal. De voorpanden van de rok hebben een omslag en zijn lichtblauw gevoerd.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie