Robe à la française

 

Robe à la française, bestaande uit overkleed, rok en later bijgemaakte pièce d'estomac, van wit zijden damast met ingeweven bloemrankpatroon. Het overkleed is aan de zoom op te halen middels haken...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
1022699
Instelling
Kunstmuseum Den Haag
Periode
1760/1770

Robe à la française, bestaande uit overkleed, rok en later bijgemaakte pièce d'estomac, van wit zijden damast met ingeweven bloemrankpatroon. Het overkleed is aan de zoom op te halen middels haken en ogen. De japon is diverse malen vermaakt: in de achttiende eeuw om de japon door te dragen als modieuze japon en in de negentiende/twintigste eeuw voor verkleedpartijen. Daarna is de japon door het museum "teruggebracht in de oorspronkelijke staat", waarbij opnieuw aanpassingen zijn gedaan. In de achttiende eeuw is onder andere de rok omgedraaid. Het gedeelte dat nu links opzij zit zat oorspronkelijk middenvoor, te zien aan twee V-vormige naaisporen bovenaan. Op die manier had men een mooie midenvoorbaan met een groot ornament. De rok is losgehaald en opnieuw aangezet, waarbij men niet genoeg materiaal had voor de brede heupen. Daar is de rok verlengd met achttiende-eeuws linnen. Ook is er een nieuwe rand onderaan de rok gezet. Hierbij is goed te zien dat de stof rechtgenomen is om zuinig met het materiaal om te kunnen springen. De vouwen in de pli-Watteau zijn veranderd, wat er eveneens op wijst dat de japon een ouder model gehad heeft. Dit is op achttiende-eeuwse wijze gedaan, zoals bijvoorbeeld te zien aan de kruissteken bovenaan. Ook het brede ornament in de stof suggereert dat de japon een ouder model heeft gehad in de achttiende eeuw. Resterende negentiende-eeuwse vermaaksporen zijn onder meer negentiende-eeuwse haken. Het grootste deel van de vermakingen die destijds voor verkleedpartijen gedaan zijn, zijn "ongedaan gemaakt" in het museum. De japon is binnengekomen met stroken machinaal kant, die nu niet meer aanwezig zijn. Het pièce d'estomac lijkt later te zijn bijgemaakt. Met het oog op de oorspronkelijke inventarisatie is dit in het museum gebeurd. Het pièce d'estomac is wel gegarneerd met dezelfde stof als de japon, maar de linnen voering is moderner. Ook de afwerkingen aan de achterkant ogen niet origineel. Het is onduidelijk waar de lange strook die nu op de borstlap zit vandaan gekomen is. Daarnaast zijn de bandjes in het binnenlijfje zijn vermoedelijk niet origineel. Het band is te dun om achttiende-eeuws band te zijn. Vermoedelijk zijn deze bandjes eraan gezet om de japon op een pop te zetten.

Robe à la française: overkleed, rok en borstlap (piece d'estomac), mogelijk gedragen met opgenomen rok, ca.1770-1775. Damast, zijde, wit. Passementerie van zijde, crème. Metalen haakjes. Stofbreedte: 54 cm, Hoogte overkleed: 150 cm; rok:94 cm.

Robe à la française, bestaande uit een overkleed en rok van wit zijden damast met ingeweven bloemrank. Overkleed met pli Watteau (3-dubbele plooien) bij vierkante hals middenachter. Mouwen tot de elleboog met een geplooide strook opwaarts en 2 neerwaarts. De 2 delen van het lijfje voor ontbreken. Langs de voorzijden van het overkleed een plooi van de stof met opgenaaide geplooide garnering van de stof.Twee haken en ogen bij de zaksplitten en de zoom. De rok bestaat uit 5 stofbanen, een geplooide stofstrook langs de voor- en zijkant van de zoom, aan de voorzijde 2 volants. Stofbreedte incl. zelfkanten: 55,5 cm. overkleed en rok hebben later toegevoegde voeringdelen van katoen en machinaal kant.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie