Robe à la française

 
Met de hand beschilderde, zijden overjapon en rok.

Robe à la française, 1740-1760

In de tweede helft van de achttiende eeuw dicteren het Franse en Engelse hof de mode. Andere Europese hoven en de adel volgen. Kostbare beschilderde zijden stoffen...

Tags: 
Robe a la française
Publieke tags: 
Instelling
Amsterdam Museum

Robe à la française, 1740-1760

In de tweede helft van de achttiende eeuw dicteren het Franse en Engelse hof de mode. Andere Europese hoven en de adel volgen. Kostbare beschilderde zijden stoffen zijn populair, zowel de uit China geïmporteerde als de in West-Europa gefabriceerde.

Deze japon, ´robe à la française´ genoemd, heeft de kenmerkende rug die in platte plooien is gelegd en die vanaf de schouders uitwaaieren tot op de grond. Het is de vroegste japon uit de collectie van het museum. De zijden overjapon en rok zijn met de hand beschilderd. Meer dan tachtig bloemensoorten, elf vlindersoorten, verschillende insecten en een vogel zijn afgebeeld. Alle geschilderde bloemen komen voor op Hollandse schilderijen en tekeningen uit de zeventiende en achttiende eeuw.
Ongebruikelijk is dat de schildering rekening houdt met de patroondelen en versieringen van de japon. Doorgaans gaat het om een doorlopend patroon, dat per meter op de stof is aangebracht. Het museum bezit een tweede japon die eveneens volgens dit principe met de hand beschilderd is (KA 1056, KA 1057). Dit is uniek, want in diverse binnen- en buitenlandse collecties zijn dergelijke japonnen – vooralsnog – onbekend.
Wie de schitterende japon heeft gedragen is onbekend. Na een langdurig bruikleen van de Vak- en Huishoudschool Prinses Irene vanaf 1970 is de japon in 1998 aan het museum geschonken. De japon verkeerde in zeer fragiele staat. Verfstoffen hadden de zijde aangetast en beschadigd, waardoor de stof uiteen dreigde te vallen. Na een intensieve restauratie in 2005 is het mogelijk geworden de japon voor toekomstige generaties te behouden.

Bekijk dit object in de collectie van het Amsterdam Museum