Pouce

 

Zilveren broche in de vorm van een duim. Het sieraad is vervaardigd in een oplage van 100 stuks. Dit exemplaar is aan de achterzijde voorzien van een ingeslagen signatuur van de kunstenaar, César...

Doorzoek de website met tags
Maker
César
Objectnummer
S2008.043
Instelling
Design Museum Den Bosch
Periode
jaren '80

Zilveren broche in de vorm van een duim. Het sieraad is vervaardigd in een oplage van 100 stuks. Dit exemplaar is aan de achterzijde voorzien van een ingeslagen signatuur van de kunstenaar, César (César Baldaccini, Marseille, 1921 - Parijs, 1998). Rond 1965 maakt César zijn eerste Pouce (duim), een sculptuur gebaseerd op het afgietsel van zijn eigen duim. De duim was onderdeel van de serie Expansions, waartoe ook afgietsels van zijn hand en een vrouwenborst behoren. Deze afgietsels werden modellen voor sculpturen van verschillende formaten, uitgevoerd in verschillende materialen. De duim was de meest succesvolle variant; in het zakendistrict La Défense te Parijs staat een 12 meter hoge, 18 ton wegende versie van brons. Beeldhouwer en objectkunstenaar César maakte aanvankelijk assemblages van schroot en aan elkaar gelaste stukken ijzer. Samen met Arman staat César in 1960 aan het begin van het Nouveau Réalisme, een beweging die net als de Pop Art alledaagse objecten manipuleert en zo een reactie geeft op de hedendaagse maatschappij. In hetzelfde jaar veroorzaakt zijn eerste object uit zijn serie Compressions, een tot een blok samengeperste reeks autowrakken, een schandaal.

broche in de vorm van een duim Zilveren broche in de vorm van een duim. Het sieraad is vervaardigd in een oplage van 100 stuks. Dit exemplaar is aan de achterzijde voorzien van een ingeslagen signatuur van de kunstenaar, César (César Baldaccini, Marseille, 1921 - Parijs, 1998). Beeldhouwer en objectkunstenaar César maakte aanvankelijk assemblages van schroot en aan elkaar gelaste stukken ijzer. Samen met Arman staat César in 1960 aan het begin van het Nouveau Réalisme, een beweging die net als de Pop Art alledaagse objecten manipuleert en zo een reactie geeft op de hedendaagse maatschappij. In hetzelfde jaar veroorzaakt zijn eerste object uit zijn serie Compressions, een tot een blok samengeperste reeks autowrakken, een schandaal. Rond 1965 maakt César zijn eerste Pouce (duim), een sculptuur gebaseerd op het afgietsel van zijn eigen duim. De duim was onderdeel van de serie Expansions, waartoe ook afgietsels van zijn hand en een vrouwenborst behoren. Deze afgietsels werden modellen voor sculpturen van verschillende formaten, uitgevoerd in verschillende materialen. De duim was de meest succesvolle variant; in het zakendistrict La Défense te Parijs staat een 12 meter hoge, 18 ton wegende versie van brons.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie