Portret van Susuhunan Paku Buwono IX van Surakarta in staatsiekleding

Het portret van Paku Buwono IX is in juni 1862 vervaardigd aan het hof (kraton). Paku Buwono IX is hier 31 jaar en enkele maanden daarvoor, op 27 januari, geïnstalleerd als Susuhunan van Surakarta (Solo). Van Kinsbergen verbleef vanaf 13 juni 1862 circa 13 dagen in Surakarta als officiële fotograaf in het gevolg van de nieuwe gouverneur-generaal Sloet van de Beele die een kennismakingstoer langs de vorstendommen maakte. Deze periode werd gekenmerkt door een feestelijk programma met onder meer een intocht, wederzijdse bezoeken en gala's. Van Kinsbergen kreeg daarbij een unieke kans de Susuhunan en enkele leden van zijn familie in diverse hoedanigheden te portretteren.Naast dit portret in staatsiekleding legde hij de Susuhunan ook in een kledingcombinatie vast die geïnspireerd was op een westers galakostuum, zie TM-60009404.

Maker
Fotograaf/photographer: I. (Isidore) van Kinsbergen (Brugge 1821 - Batavia 1905)
TM-60002252
juni 1862