Pop, Rotterdams weesmeisje gekleed in kostuum van het Burger Weeshuis, biscuit hoofd met slaapogen en open mond met vier tanden, lijf en ledematen van papier maché, "Simon & Halbig"

 

Pop, voorstellend een meisje uit het Rotterdamse Gereformeerd Burgerweeshuis en gekleed in de daar uniforme kleding zoals die werd gedragen tot 1935. De pop heeft een beschilderd biscuit hoofd met...

Maker
hoofd: Simon & Halbig / Kämmer & Reinhardt
Objectnummer
30249
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1900/1915
Herkomst
1974.10.15

Pop, voorstellend een meisje uit het Rotterdamse Gereformeerd Burgerweeshuis en gekleed in de daar uniforme kleding zoals die werd gedragen tot 1935. De pop heeft een beschilderd biscuit hoofd met glazen blauwe slaapogen met wimpers, een iets openstaande oranjerode mond met vier boventanden zichtbaar en geschilderde lichtbruine wenkbrauwen. Op het hoofd een pruik van fijn blond haar, deels weggestopt in de bol van de muts, achter op het hoofd. De onderarmen zijn van beschilderd papier maché en kunnen buigen en draaien bij de schouder, elleboog en hand. Ook de benen zijn hiervan gemaakt en kunnen draaien bij de heup, knie en enkel. De pop draagt de voor een weesmeisje gebruikelijke kleding: een driehoekige witte katoenen omslagdoek, een paar lange gebreide zwarte kousen, een schortezak met zakdoek, een wit katoenen muts, een zwart vilten jak, een zwart geplooid schort en een rode wollen rok. Als onderkleding een onderjurk en knielange onderbroek met lange pijpen van wit katoen, erover een wit katoenen onderrok. Over de onderarmen ondermouwen of mitaines van crèmekleurig zeemleer.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie