Pluumkant, reep en punt voor muts, Zuid-Beveland

Maker
Nederlands Openluchtmuseum
ST 0485
Nederlands Openluchtmuseum

Een blauwdruk van een 'pluumkant', een 'reep' of 'kant' en een 'punt'. De pluumkant is van Parijse kloskant en de 'reep' en 'punt' zijn allebei van Rijsselse kloskant. Deze stroken zijn gebruikt aan een muts van de protestantse Zuid-Bevelandse dracht. De protestantse vrouwenmuts bestaat uit verschillende onderdelen. Aan de 'achtermuts' van effen batist of fijne katoen worden drie kantstroken gezet, achtereenvolgens de 'pluumkant', de 'reep' of 'kant' en de 'punt'. De blauwdruk is vervaardigd door NOM-medewerkers tijdens veldwerk.

Aanvullingen