Parure

 

Een parure is een set van sieraden. Deze set is gemaakt in opdracht van de schrijver Potgieter, als geschenk voor een familielid. Potgieter besteedde in zijn boeken als een van de eersten aandacht...

Maker
Mattheus van Kempen, Johannes
Objectnummer
BK-KOG-2654
Instelling
Rijksmuseum Amsterdam
Periode
derde kwart 19e eeuw
Herkomst
Bruikleen van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap 1970

Een parure is een set van sieraden. Deze set is gemaakt in opdracht van de schrijver Potgieter, als geschenk voor een familielid. Potgieter besteedde in zijn boeken als een van de eersten aandacht aan vrouwen uit de Gouden Eeuw. De zeven afgebeelde historische figuren demon-streren de deugdzaamheid van de Hollandse vrouw. In het medaillon zitten een haarlok en een foto van Potgieter.

Sieraden van goud en email door J.M. van Kempen en Zoon, Voorschoten, ca. 1864 - 1875. De sieraden waren van Potgieters zuster Sophie. Zij woonde bij hem in huis en waarschijnlijk liet hij ze voor haar maken. De hanger bevat twee medaillons: een met zijn portret, en een met zijn haarlok. De sieraden dragen portretten van beroemde vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Ze illustreren Potgieters hang naar Nederlands roemrijke verleden. Op de armband: Amalia van Solms (vrouw van stadhouder Frederik Hendrik). Op de hanger van het collier: Maria van Reigersberch (vrouw van Hugo de Groot). Op de broche: Maria van Utrecht (vrouw van Johan van Oldenbarnevelt). Op de oorhangers: twee middeleeuwse vorstinnen, Jacoba van Beieren en Maria van Bourgondië. Op de manchetknopen: de 17de-eeuwse dichteressen en zusters Anna Roemers Visscher en Maria Tesselschade. Bruikleen Koninklijk Oudheidkundig Genootschap.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie