Parels van Makkum O-serie

S2006.032
Design Museum Den Bosch
2006

halssieraad met 6 'parels' die varieren in grootte en vorm, wit geglazuurd porselein met zwarte florale decoratie, geregen aan een zwart lint van zijde, verpakt in bijbehorende kartonnen doos met informatieboekje Halssieraad bestaande uit zes porseleinen parels die aan elkaar verbonden zijn door middel van een zijden lint. De parels zijn verschillend van grootte en vorm, maar hebben een gelijksoortige decoratie van zwarte bloemen op een witte ondergrond. Het sieraad is samen met een informatieboekje verpakt in een platte ronde doos van karton. Dit sieraad maakt deel uit van de serie Parels van Makkum, een serie van acht gelijksoortige halssieraden ontworpen door couturier Alexander van Slobbe (Schiedam, 1959) en vervaardigd in een oplage van 100 stuks door aardewerkbedrijf Koninklijke Tichelaar Makkum. Parels van Makkum is een ode aan de oud-Hollandse ambachtelijkheid. De parels waren ook los verkrijgbaar, een verwijzing naar een oude traditie: vroeger werden parelkettingen bijeen gespaard. Het familiebedrijf Tichelaar werkt sinds een ingrijpende bedrijfsvernieuwing in 1995 regelmatig samen met vernieuwende Nederlandse ontwerpers. Modeontwerper Alexander Van Slobbe werkte vaker samen met Tichelaar, onder meer aan een bekerset die ook opgenomen is in de collectie van Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Van Slobbe studeerde in 1984 cum laude af aan de modeacademie in Arnhem. Hij is een pionier van de internationale beweging in de mode die midden jaren negentig terugkeerde naar het ambacht, het vakmanschap, de kwaliteit en de constructie. Deze tendens was een tegenreactie op de industrialisatie in de mode. Van Slobbe presenteerde zijn collecties over de hele wereld. In 1988 richtte hij het vrouwenlabel orson + bodil op en in 1993 het mannenlabel SO. In 2003 won hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

Aanvullingen