Onvoltooide merklap of letterlap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde en linnen op ongebleekt linnen, gemerkt "J A H D 1846"

 

Grote merklap van vrij grof geweven en ongebleekt linnen. Links een zelfkant en langs de andere zijden een zoomrand van 0,8 cm. Op de lap is in kruissteek geborduurd met voornamelijk zijde in de...

Objectnummer
20181
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1846
Herkomst
1970.07.28

Grote merklap van vrij grof geweven en ongebleekt linnen. Links een zelfkant en langs de andere zijden een zoomrand van 0,8 cm. Op de lap is in kruissteek geborduurd met voornamelijk zijde in de kleuren, crème, grijsblauw, zachtroze, beige, lichtbruin, middenbruin, kanariegeel, zalmroze, zwart, donker grijsblauw en karmijnrood. Beschrijving van de lap in horizontale rijen van links naar rechts en van boven naar beneden: I) de cijfers 1 tot en met 10, maar dan herhaald, 1 (10x), 2 (6x), 3 (7x), 4 (4x), 5 (8x), 6 (5x), 7 (4x), 8 (5x), 9 (4x) en 10 (2x). II en III) 26 letters van het alfabet, elke letter meer dan twee maal repeterend. IV) alfabet met 24 gotische letters. V) alfabet met 25 letters, zonder J, in cursieve kleine letters. VI en VII) alfabet met 25 letters, zonder J, in grote cursieve hoofdletters. VIII) een orenmand, een vogel, een hondje? en nogmaals een orenmand. IX) een hertje naar links, een anjer op een grondje, een bloem in een vaas, een gestileerde boom. Tussen deze twee rijen bevindt zich een vierkant vlak met aan alle zijden uitstekende punten en op de bovenste hoeken "1846" en erin: "JAHD OUD 14 IA" X) een rand met kleine motiefjes van mandjes, kroontjess en sterren (?) XI) een niet voltooide rand met een gestileerde boom, en een vogel en een groter motief van een melkmeisje met juk in een recht kader. Rondom langs de zoomrand oefeningen in verschillende eenvoudige sierranden in verschillende kleuren.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie