Onvoltooide merklap of letterlap gewerkt in kruissteek in gekleurd linnen op losgeweven blauwachtig linnen, gemerkt "1825 CDW"

 

Een rechthoekige lap van een los geweven blauw getint linnen met rechts een zelfkant met ingeweven bruine bies en langs de andere drie zijden een zoomrand van 0,4 cm breed. Op de lap is geborduurd...

Objectnummer
24126
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1825
Herkomst
1956.01.25

Een rechthoekige lap van een los geweven blauw getint linnen met rechts een zelfkant met ingeweven bruine bies en langs de andere drie zijden een zoomrand van 0,4 cm breed. Op de lap is geborduurd in kruissteek met linnen garen in goudbruin, ivoorkleur, roze, crèmekleur, lichtblauw, roodbruin donker olijfgroen en licht olijfgroen. rondom eenvoudige randen in kruissteek van recht tot zigzaggend en geblokt. Het bovenste gedeelte van de lap is geborduurd met letterreeksen en het onderste gedeelte met merklapmotieven. Van links naar rechts van boven naar beneden: I en II) Alfabet in Romeinse kapitalen, zonder letter "J", en gevolgd door de cijfers "1" tot en met "0". III, IV, V) Alfabet in cursieve hoofdletters met 22 letters, zonder "J", "Q", "X" en "Y". Daarachter drie kleine motieven, een hondje naar links, een gestileerde kroon, een naar rechts omziende papegaai en daarachter de letters "WW" welke laatsten in zalmkleurig zijde zijn uitgevoerd. VI) In het midden een grote bloemenkrans waarin de letters "CDW" en recht eronder het jaartal "1825". Naast de bloemenkrans links een orenmand met gestileerde levensboom en rechts een variatie ervan op een driehoekig grondje. VII) Zowel links als rechts wijde mand met opgetaste vruchten. Recht onder het jaartal is een begin van een motief geborduurd in olijfgroen linnen, maar niet voltooid.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie