Ochtendjas met ceintuur door Sundjojo met vruchtbaarheidspatroon dat tevens refereert aan de Javaanse kosmische orde

Ochtendjas met het semèn-motief. Het semèn-motief is een geheel aan symbolische motieven die verwijzen naar de betekenis van het woord: 'ontspruiten', of 'groeien'. Dit motief bevat zoveel symboliek dat het zowel staat voor vruchtbaarheid, als voor het Javaanse geloof in een kosmische orde (MCCabe Elliot, 1984). Mirong is een vleugelkoppel, en symboliseert het vervoer naar het spirituele rijk. Het verwijst naar Garuda, het heilige half-vogel, half mensachtige wezen waarmee de Hindoe god Vishnu door de hemel reed (van Roojen, 1998). Verder zijn er nog pagodes (heilige bidplaatsen), vlinders en kompaskaarten afgebeeld, op een achtergrond van kleine stippen. De jas was een gift van mevrouw T. Kartasasmita en was oorspronkelijk vervaardigd voor alle culturele groepen.

Maker
Vervaardiging: Sundjojo
TM-5663-322
Doorzoek de website met tags