Nylonkousen in huidskleurige nylon

 

Katoen, wol en zijde waren tot het begin van de 20e eeuw de natuurlijke grondstoffen voor het vervaardigen van beenkleding. Midden 19e eeuw ontstond er een zijdeschaarste als gevolg van een ziekte...

Doorzoek de website met tags
Maker
Bas Cornuel (onbekend)
Objectnummer
MMH.2002.0004
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1950/1960

Katoen, wol en zijde waren tot het begin van de 20e eeuw de natuurlijke grondstoffen voor het vervaardigen van beenkleding. Midden 19e eeuw ontstond er een zijdeschaarste als gevolg van een ziekte onder de zijderupsen. De Franse scheikundige Graaf Hilaire de Chardonnet vond in 1884 het substituut kunstzijde of rayon uit om het schaarsteprobleem weg te werken. Al deze materialen misten de elastische kwaliteit. De uitvinding van de nylonkousen rond 1937 zorgde voor een grandioos succes in de Verenigde Staten. Dit product bezat extra kwaliteiten als sterkte, flexibiliteit en duurzaamheid. Aanvankelijk werden kousen vlak gebreid en zorgvuldig gesneden en genaaid om zo een goede pasvorm te verkrijgen. Op het achterbeen werden beide zijkanten samengebracht met een omhoog lopende naad. Voor de maten baseerde men zich op het Engelse matensysteem voor schoenen. De uitvinding van de ronde breimachine voor nylon maakte veel knip een naaiwerk overbodig maar veranderde nog niets aan de maatvoering.

Katoen, wol en zijde waren tot het begin van de 20e eeuw de natuurlijke grondstoffen voor het vervaardigen van beenkleding. Midden 19e eeuw ontstond er een zijdeschaarste als gevolg van een ziekte onder de zijderupsen. De Franse scheikundige Graaf Hilaire de Chardonnet vond in 1884 het substituut kunstzijde of rayon uit om het schaarsteprobleem weg te werken. Al deze materialen misten de elastische kwaliteit. De uitvinding van de nylonkousen rond 1937 zorgde voor een grandioos succes in de Verenigde Staten. Dit product bezat extra kwaliteiten als sterkte, flexibiliteit en duurzaamheid. Aanvankelijk werden kousen vlak gebreid en zorgvuldig gesneden en genaaid om zo een goede pasvorm te verkrijgen. Op het achterbeen werden beide zijkanten samengebracht met een omhoog lopende naad. Voor de maten baseerde men zich op het Engelse matensysteem voor schoenen. De uitvinding van de ronde breimachine voor nylon maakte veel knip een naaiwerk overbodig maar veranderde nog niets aan de maatvoering. Huidskleurige nylons om te dragen met jarretellen.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie