Nationale feestrok, knielange rok van verschillende opgenaaide lapjes

Nationale feestrok, verschillende lapjes stof samengevoegd op één ondergrond. Rode tailleband en rode punten langs de zoom, op elke punt een geborduurd jaartal oplopend van 1945 tot 1960, op één punt "5 mei". Op één van de lapjes het ronde stempel van het Rokkenregister van het Nationale Instituut. Op bijgevoegde kopie van de inschrijving in het Rokkenregister heeft deze rok nr. 278.

Aanvullingen

wat een verrassing toen ik googelde op mijn
meisjesnaam.Deze rok heb ik gemaakt in mei 1946. Ik was toen 18 jaar, nu ben ik 87.Ik ben geboren en getogen in Haarlem.Vanaf mijn 23e jaar heb ik her en der in nederland gewoond, nu
dus in Achterveld. Vanuit Friesland heb ik deze rok geschonken aan het (gemeente?)museum in Utrecht. Hoe komt hij nu in Rotterdam? Vr. gr.J.A.Monninkhof-Hagen,
Wagenberg 10, 3791PZ Achterveld

Beste mevrouw Monninkhof-Hagen, hartelijk dank voor uw reactie en wat ontzettend leuk om dit verhaal zo te weten te komen via de Modemuze-website. Bij deze alvast een korte reactie, omdat we nu nog geen volledig antwoord kunnen geven, maar hopelijk komen we hier zo snel mogelijk op terug! Groet, Modemuze

Deze rok kwam bij Museum Rotterdam via overdracht van het Historisch Kostuummuseum Utrecht in 1992. Bij de rok zit documentatie en een inschrijvingsbewijs.

Maker
Jansje Hagen
Museum Rotterdam
1948/1948
St. Historisch Kostuummuseum.
Opschriften:
Langs de zoomrand van de rok in de rode driehoeken: "5 mei" en de jaartallen "1945" tot en met "1960". Op één van de lapjes een stempel: "Nationale feestrok - samengevoegd op één ondergrond - NI - 1948".