Middelburgse Ambacht

1

Johanna Dekker uit Middelburg, geboren op 28 september 1879 in Oost- en West-Souburg en Dina Reijnierse uit Grijpskerke, geboren op 23 oktober 1880. De meisjes zijn gekleed in de dracht uit het...

Maker
Bauer, C.W.
Objectnummer
N.13435
Instelling
Nederlands Openluchtmuseum

Johanna Dekker uit Middelburg, geboren op 28 september 1879 in Oost- en West-Souburg en Dina Reijnierse uit Grijpskerke, geboren op 23 oktober 1880. De meisjes zijn gekleed in de dracht uit het Middelburger Ambacht. De prent is gedrukt door H. Kleinmann & Co. in Haarlem, naar een opname van de fotograaf C.W. Bauer in Middelburg. De opname werd door Bauer gemaakt ter gelegenheid van het bezoek van koningin-regentes Emma met haar dochter Wilhelmina aan Middelburg op 21 augustus 1894. Op die dag werden dertig meisjes uit de verschillende delen van Zeeland aan Emma en Wilhelmina voorgesteld. De meisjes waren gekleed in hun lokale streekdracht. Emma en Wilhelmina kregen een album aangeboden met hierin de complete serie foto-afdrukken. Deze prent is opgenomen in de publicatie: 'Zeeuwsche kleederdrachten, herinneringen aan het bezoek van Hare Majesteit de Koningin en Hare Majesteit de Koningin-regentes aan het eiland Walcheren 21 augustus 1894'.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Ja

De dag, 21 augustus 1985, wordt afgesloten met een diner met tien Middelburgse genodigden. Hiervan bestaat nog een lijst (zie bijlage), waarop onder meer Jakobus Broekema genoemd wordt, de provinciale bibliothecaris. In het bovenbeschreven fotoalbum staat beschreven: "Dina Reijnierse uit Grijpskerke (waar Jakobus Broekema vandaan komt!), geboren op 23 oktober 1880'.

Opvallend is hier dat op een Zeeuwse koninklijke bijeenkomst een 14-jarig Gronings meisje als lokaal Zeeuws meisje verkleed verschijnt waarbij een van de lokale hoge heren uit dezelfde stad komt, Grijpskerk.

Reactie