Merklap of stekenlap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op fijn crèmekleurig katoen met linneneffect, gemerkt "INR / 1807"

 

Rechthoekige lap van katoen met linneneffect in de gesponnen draad. Rondom een zoomrand van 0,5 cm. Merklap geborduurd met zijde in de kleuren beige, goudbruin, roodbruin, zwart, lichtblauw,...

Objectnummer
20161
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1807
Herkomst
1907.03.01

Rechthoekige lap van katoen met linneneffect in de gesponnen draad. Rondom een zoomrand van 0,5 cm. Merklap geborduurd met zijde in de kleuren beige, goudbruin, roodbruin, zwart, lichtblauw, paars, mosterdgeel, frisgroen, grijsgroen, geelgroen, roze, grijsblauw, olijfgroen en ivoorkleurig. Rondom de lap een eenvoudig schakelrandje in beige in kruissteek. De lap is grofweg ingedeeld in een zeer smalle letterrand bovenaan, een rand met stekenproeven onder en daartussen een merklap met verschillende motieven. Beschrijving per horizontale rij van links naar rechts en van boven naar beneden: I) alfabet in cursieve hoofdletters in licht beige in kruissteek, zonder de letter J, en getallen 1 tot en met 10. II) zigzaggende rand met afgeknotte toppen en opgaand met granaatappels en neergaand met tulpen. III) knopstoel in drie-kwart, vogeltje naar rechts, kroon, hengselmand, ornament met paarse bloem op en onder en erin "I M R / 1807", daarnaast een kleine theepot en weer een kroon in een ander model en geheel rechts een vaas of pot met een vijfbloemige anjerboom. IV) een mand met bloemen of opgetaste vruchten, daaronder een kerk in perspectief op een grondje, rechts naast de toren een vogel. Recht daaronder twee kersjes en in het midden de verspieders van Kanaän met druiventros. Rechts van de verspieders een kussen of schaakbord. Recht daaronder een vaas met bloemen naast een groot motief van een omziend liggend hert in de Hollandse Tuin. Op de haag van de tuin een bloem en een paard (?). Daarboven een leeuw naar links. V) Een gestileerde wereldbol met kruis of rijksappel (?), een orenvaas met vijf bloemen, papegaai of distelvink op een stok, groter motief van een kooi met een gele vogel, daarnaast weer kleiner een wijnkan met oor, een orenvaas met een drietulp en een staande zwaan naar links op een grondje. VI) een zigzagrand in lichtblauw in kruissteek VII) 10 stekenproeven in verschillende kleuren en technieken waaronder satijnsteek, platsteek, koninginnesteek, vlechtsteek, florentijnse steek en andere gobelinsteken.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie