Merklap of letterlap gewerkt in kruissteek in gekleurd zijde op gebleekt losgeweven linnen, gemerkt "MR 1803"

 

Merklap van zeer blank (van het wassen?) en los geweven linnen. De lap heeft bovenaan een zelfkant en aan de andere zijden een zoomrand van 0,5 cm breed. De lap is geborduurd in kruissteek met...

Maker
Marie Rodenburg
Objectnummer
20160
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1803
Herkomst
1907.01.22 Beschrijving Hoynck van Papendrecht in 1908: "Deze M. Rodenburg, geboren in 1795, hield in de eerste helft der 19de eeuw te Rotterdam een zeer bekende school voor jonge dames".

Merklap van zeer blank (van het wassen?) en los geweven linnen. De lap heeft bovenaan een zelfkant en aan de andere zijden een zoomrand van 0,5 cm breed. De lap is geborduurd in kruissteek met zijde in de kleuren groen, grijsblauw, lichtroze, zalmroze, geel, karmijnrood, bruin, zwart, lichtgroen en beige. De lap is symmetrisch ingedeeld maar de motieven links en rechts verschillen wel van elkaar. Beschrijving per horizontale rij van links naar rechts van boven naar beneden: Rondom een golvende lijn met gestileerde eikeltjes in de holten. Elk eikeltje heeft een andere kleur. De tegenoverliggende hoeken komen overeen. I en II) Alfabet in Romeinse kapitalen per twee letters in een andere kleur geborduurd, daarna gevolgd door de cijfers 1 tot en met 10 en daarna de tientallen tot en met 100. Aan het einde rechts een mannetje met hoed en stok. III) Verspieders van Kanaän met grote druiventros, daarnaast een vogel naar rechts en eronder een naar links omziende hond. Een groot gestileerd en gekroond wapenbord waarin "MR 8" en ernaast over links en rechts verdeeld: "OUD / IAAR / 18 / 03". Boven het wapenbord twee verschillende kronen. rechts van het wapenbord een zwaan naar links en een hond naar links. Daarnaast geheel rechts een liggend en omziend hert in een omheinde tuin. IV) Een klein motief van een vogel naar rechts en eronder een haas of konijn (?) naar links. Daarnaast een orenvaas met anjers en klokvormige bloemen. In het midden onder een grondje met drie naast elkaar staande bloemen en ter weerszijden een hert. Rechts daarvan een orenvaas met zelfde bloemen als in de vaas links, alleen in een andere kleurstelling. Geheel rechts een zittende vogel naar links en eronder een melkmeisje met juk.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie