Merklap of letterlap gewerkt in kruissteek en stersteek in gekleurd zijde op gebleekt linnen, gemerkt "LOIZA PLOMP 1841"

 

Een lap van fijn geweven linnen met rechts een zelfkant en langs de andere zijden een zoomrand van 0,3 cm. De lap is geborduurd met zijde in de kleuren zwart, roodbruin, mosterdgeel, lichtbeige,...

Maker
Loiza Plomp
Objectnummer
20176
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1841/1841
Opschriften
Geborduurd: "JOHANNA PLOMP - ANTHONIE PLOMP - ELISABETH PLOMP" en "LOIZA PLOMP OUD 12 JAAR ANNO 1841". Wapenborden en cartouches met daarin: "GP / IC / LP / MMD / CEP / AP / EHB".

Een lap van fijn geweven linnen met rechts een zelfkant en langs de andere zijden een zoomrand van 0,3 cm. De lap is geborduurd met zijde in de kleuren zwart, roodbruin, mosterdgeel, lichtbeige, middenbeige, roze, lichtbruin, grijsgroen en ivoorwit. De lap bevat verschillende rijen met letterreeksen en cijferreeksen in verschillende grootte en stijl. Op het onderste gedeelte van de lap zijn een aantal merklapmotieven geborduurd. Beschrijving van links naar rechts en van boven naar beneden: I) Alfabet in hoofdletters in kruissteek in afwisselende kleuren, beginnend met enkele letters herhalend en eindigend met een cijfferreeks. II) Een rij verschillende gestileerde kronen en franse lelies in verschillende kleur, niet geheel tot uiterst rechts doorlopend. III) in kruissteek in hoofdletters "JOHANNA PLOMP - ANTHONIE PLOMP - ELISABETH PLOMP. IV) zeven verschillende wapenborden en cartouches met daarin initialen; "GP / IC / LP / MMD / CEP / AP /EHB" V) Tussen twee fijne horizontale lijnen een letterreeks, alfabet van 26 letters met de letter A dubbel en meteen doorlopende getallenreeks erachter van 1 tot en met 12, geheel ook niet helemaal tot rechts doorlopend. VI) Daaronder nogmaals een alfabet in dezelfde stijl en grootte. VII en VIII) Een alfabet in cursieve hoofdletters in kruissteek in een per letter afwisselende kleur. IX) Een smalle horizontale lijn met stersteekjes. X en XI) Een alfabet in grote letters en in stersteek met erachter twee getallen. XII) In dezelfde letters en steek: "LOIZA PLOMP OUD 12 JAAR ANNO 1841", waarbij het jaartal 1841 kleiner is uitgevoerd in kruissteek. Hieronder een vlak met merklapmotieven: middenin een bloemenkrans met beschermengelen aan weerszijden en eronder een 'lange jachtscène' in een omsloten bos met een schietende jager naar links, een hond en een hert en haas. Aan weerszijden van deze jachtscène een U-vormige lauwertak met daarin links "ATP" met franse lelie en rechts "GCP" met kroon. Daarboven rechts de Nederlandse Maagd in de Hollandse Tuin met attributen als vrijheidshoed en staf. Daarnaast rechts een mand met gestileerde bloemen (?) en eronder een bloeiende vertakte boom. Links een deel van een bladertak en geheel links twee nestels.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie