Merklap of letterlap gewerkt in kruissteek en stersteek in gekleurd linnen op katoen, oefening

 

Een vierkante lap van een grof stramien van katoen met rechts een zelfkant en langs de andere randen een zoom van 0,4 cm. Langs de randen ingeweven gekleurde biezen in bruin en lichtblauw. Op de...

Objectnummer
20191
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1850/1900
Opschriften
I) herhalingsalfabet in ivoor en beige, "AAAAAAAAAAAA BBB" (12 x "A" en 3 x "B"); II) herhalingsalfabet in beige en blauw, "BBBBB CCCCC DDD EEEE"; III) herhalingsalfabet in ivoor en beige, "E FF GG HH I KK LL MM N"; IV) herhalingsalfabet in beige, "OO PP Q RR SS T U V W X Y"; V) alfabet en getallenreeks in beige, "Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 A B C D E"; VI) alfabet in beige en blauw, "F G H I K L M N O"; VII) alfabet in oranje, ivoor, blauw en beige, "P Q R S T U V W X"; VIII) alfabet en getallenreeks in oranje, ivoor en blauw, "Y Z 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0"; IX) horizontale oranje baan van stersteken; X en XI) deel van het alfabet in grote Romeinse kapitalen in stersteek in ivoor, oranje, beige en blauw, "A B C D E F G H I K L M N O P" met in mauve in kleine kapitalen "K B" of "A v B".

Een vierkante lap van een grof stramien van katoen met rechts een zelfkant en langs de andere randen een zoom van 0,4 cm. Langs de randen ingeweven gekleurde biezen in bruin en lichtblauw. Op de lap is geborduurd in kruissteek en stersteek met linnen garen in de kleuren ivoor, beige, grijsblauw, donkerblauw, oranje en mauve. De lap is geborduurd met reeksen letters en het alfabet, telkens zonder letter "J", gevolgd door getallenreeksen, alles in horizontale rijen. Rondom de randen van de lap zijn een aantal eenvoudige randjes geborduurd in beige in zigzag variaties.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie