Merklap gewerkt in rococo- of bundelsteek met gekleurd zijde op los geweven crèmekleurig linnen in bloemmotieven, gemerkt "1742 / HVDK"

 

Borduurwerk van veelkleurig zijde garen op los geweven crèmekleurig linnen, rondom met een zoomrand van 0,6 cm. Mogelijk is deze zoom er later ingelegd omdat het borduurwerk deels op de zoom valt....

Objectnummer
20290
Instelling
Museum Rotterdam
Periode
1742
Herkomst
0000.00.00

Borduurwerk van veelkleurig zijde garen op los geweven crèmekleurig linnen, rondom met een zoomrand van 0,6 cm. Mogelijk is deze zoom er later ingelegd omdat het borduurwerk deels op de zoom valt. De werkelijke afmeting zal niet zoveel groter geweest zijn daar het vignet met letters in het centrum van de doek valt. Er is gewerkt in een rococosteek of bundelsteek in min of meer horizontale rijen maar wel met een verticale middenas. De gebruikte kleuren zijn zwart, goudbruin, beige, tinten roze, tinten blauw, karmijnrood, frisgroen, geelgroen en flessegroen, grijsgroen, goudgeel en mosterdkleurig. Bij de eerste drie rijen boeketten, soms in een grote of kleine vaas staand, wordt de Franse invloed op het handwerkonderwijs aangetoond. Tevens is de invloed van tulpenboeken en bloemenboeken aan te wijzen (onder meer M.S. Merian). Weliswaar veel later, maar alles in het onderwijs werd veel later ingevoerd. Alle kleine geometrische motieven (in het Engels 'spots' genaamd) zijn voorbeelden bestemd om als herhalingspatroon voor tapisseriewerk te worden toegepast op bijvoorbeeld luxe accessoires zoals tasjes, brieftasjes, pongen, schoenen, muilen en kaften van liedboekjes. In het midden een door bloemranken gevormd vignet waarin geborduurd in geel "AN / HVDK / NO" en op de buitenste hoeken verdeeld het jaartal "1742". Boven het middenvignet een mand met bloemen door twee vogels geflankeerd.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie