Mantel in zwarte zijden ottoman

 

De Spaanse ontwerper Cristobal Balenciaga opende in 1919 in San Sebastian zijn modehuis 'Eisa'. Toen de Spaanse koning van de troon werd gestoten tijdens de jaren 1930 verhuisde Balenciaga naar...

Maker
Balenciaga (modehuis), Cristóbal Balenciaga (ontwerper)
Objectnummer
MMH.2011.0048
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1955/1960

De Spaanse ontwerper Cristobal Balenciaga opende in 1919 in San Sebastian zijn modehuis 'Eisa'. Toen de Spaanse koning van de troon werd gestoten tijdens de jaren 1930 verhuisde Balenciaga naar Parijs. Hij werd bekend omwille van zijn dramatische zwarte jurken en jassen die verwezen naar traditionele en historische Spaanse mode. Hij verkoos stevige, stijve stoffen die zijn creaties een sculpturale uitstraling gaven. Dit zien we ook bij deze zwarte mantel in zijde ottoman. Zoals vele Balenciaga ontwerpen wordt de mantel gedragen door de schouders en loopt hij schuin uit, weg van het lichaam. De kimonomouwen hebben een brede omslag. Drie grote strikken sieren het voorpand. Onder invloed van de opkomende jeugdcultuur en sociale veranderingen sloot Balenciaga in 1968 zijn couturehuis.

De Spaanse ontwerper Cristobal Balenciaga opende in 1919 in San Sebastian zijn modehuis 'Eisa'. Toen de Spaanse koning van de troon werd gestoten tijdens de jaren 1930 verhuisde Balenciaga naar Parijs. Hij werd bekend omwille van zijn dramatische zwarte jurken en jassen die verwezen naar traditionele en historische Spaanse mode. Hij verkoos stevige, stijve stoffen die zijn creaties een sculpturale uitstraling gaven. Dit zien we ook bij deze zwarte mantel in zijde ottoman. Zoals vele Balenciaga ontwerpen wordt de mantel gedragen door de schouders en loopt hij schuin uit, weg van het lichaam. De kimonomouwen hebben een brede omslag. Drie grote strikken sieren het voorpand. Onder invloed van de opkomende jeugdcultuur en sociale veranderingen sloot Balenciaga in 1968 zijn couturehuis. Zwarte mantel in fijne zijden ottoman. Uitgeschuind model met kimonomouwen. Rechtopstaande boord met enkele fronsen in het voorste. Op het voorpand drie grote strikken als versiering. De vrij brede mouw heeft een brede omslag. De kimonomouw heeft onder de arm een driehoekig inzetstuk. De rug heeft een middenrugnaad. De mantel is volledig gedubbeld met dezelfde stof.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie