Linnen fichu met borduurwerk

 

De fichu was onderdeel van de vrouwenkleding in het begin van de negentiende eeuw. Het was meestal een vierkante of rechthoekige lap mousseline. De fichu werd in een driehoek gevouwen en rond de...

Doorzoek de website met tags
Maker
onbekend
Objectnummer
MMH.2015.0027
Instelling
Modemuseum Hasselt
Periode
1820

De fichu was onderdeel van de vrouwenkleding in het begin van de negentiende eeuw. Het was meestal een vierkante of rechthoekige lap mousseline. De fichu werd in een driehoek gevouwen en rond de hals geknoopt met de punt in de rugzijde. De twee overige punten bedekten de boezem aan de voorzijde. Dit fichu van het Modemuseum werd met de hand geborduurd in de point-de-Beauvaistechniek. Het is een gehaakte kettingsteek met fijne, dichte mazen. Deze eeuwenoude techniek met haak en draad vond zijn oorsprong in China en werd geïntroduceerd in Frankrijk rond 1760. Dankzij markiezin De Pompadour kende deze techniek een enorm succes in de achttiende eeuw.

De fichu was onderdeel van de vrouwenkleding in het begin van de negentiende eeuw. Het was meestal een vierkante of rechthoekige lap mousseline. De fichu werd in een driehoek gevouwen en rond de hals geknoopt met de punt in de rugzijde. De twee overige punten bedekten de boezem aan de voorzijde. Dit fichu van het Modemuseum werd met de hand geborduurd in de point-de-Beauvaistechniek. Het is een gehaakte kettingsteek met fijne, dichte mazen. Deze eeuwenoude techniek met haak en draad vond zijn oorsprong in China en werd geïntroduceerd in Frankrijk rond 1760. Dankzij markiezin De Pompadour kende deze techniek een enorm succes in de achttiende eeuw. Witte vierkanten fichu met wit borduurwerk. Twee diagonaal over elkaar liggende hoeken hebben borduurwerk van bloemen. De kern van de bloemen is in open borduurwerk. De ene hoek heeft het borduurwerk aan de bovenkant, de andere aan de onderkant. De andere twee hoeken hebben geen borduurwerk. De randen hebben borduurwerk van bloemen op een slingerende tak. Twee zijkanten zijn afgewerkt met een smalle zoom. De andere twee zijkanten hebben een zelfkant.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie