Linker dijstuk (10 geledingen)

 

Pronkharnas samengesteld uit een borst- en rugstuk, dijstukken met links twaalf en rechts twaalf geledingen, schouder- en armstukken, helm en halskraag. De schouderstukken bestaan elk uit zes...

Maker
Anoniem
Objectnummer
KA 13714.6
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1575 - 15
Opschriften
x/ x/ x
Herkomst
Onbekende herkomst onbekend

Pronkharnas samengesteld uit een borst- en rugstuk, dijstukken met links twaalf en rechts twaalf geledingen, schouder- en armstukken, helm en halskraag. De schouderstukken bestaan elk uit zes geledingen. Het harnas is rijk beëtst, waarbij nauwelijks ruimte onbenut is gelaten. Alle onderdelen zijn langs de randen lijn- of kabelvormig geciseleerd. De velden zijn gedecoreerd met verticale, de vorm van het harnas volgende, banden met diverse trofee- en fantasiemotieven en zijn aan weerszijden afgezet met kabelciselering. Op het borststuk ter hoogte van het sleutelbeen en pop het schouderstuk, alsmede op de dijstukken, zijn twee medaillons aangebracht van een elkaar aankijkende man- en vrouwportret. Daarnaast zijn op de voor- en achterzijde van het schouderstuk twee cartouches zichtbaar. Dit is, op de voorzijde, één met een ridder met schild en één met een engel leunend op een schild. Op de achterzijde is dit één met een ridder in gewaad leunend op een schild en één met een ridder met schild en zwaard. Alle delen zijn met riempjes aan elkaar verbonden. Deze riempjes bevatten rozetvormige klinknagels.

Gedecoreerd met biezen en “mops and brooms”. In de helm vier medaillons met krijgsman. Het borststuk met als zwikvulling blazende putto; in medaillon onder de hals (?) judith; in bies drie medaillons. Rugstuk met zwikvulling rankenputto; in medaillon onder de nek (?) judith, in bies vijf medaillons rechter schouderstuk met amor en vrouwenfiguur. Linker schouderstuk met twee krijgers. Het kraagstuk van Nederlandsemakelij.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie