Lijfje van twee-delige avondjapon

 

Avondjapon bestaande uit rok en lijfje van mintgroene satijn met bladmotief. Lijfje met pofmouw afgezet met strik aan voorzijde. De strik links op het décolleté is er later opgezet, maar is wel...

Maker
Anoniem
Objectnummer
KA 18480.1
Instelling
Amsterdam Museum
Periode
1895 - 1900
Credits
Onderzoek naar en fotografie van de 18e- en 19e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds, het Netty van Doorn Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.
Herkomst
schenking 1987 schenking 1987

Avondjapon bestaande uit rok en lijfje van mintgroene satijn met bladmotief. Lijfje met pofmouw afgezet met strik aan voorzijde. De strik links op het décolleté is er later opgezet, maar is wel van dezelfde stof. Mogelijk was de strik oorspronkelijk het ceintuur. De grote pofmouw en het satijn passen in de mode voor 1900. Het lijfje is rond 1900 vermaakt of later vermaakt voor verkleedpartijen. Er is tule uit de hals gehaald, waarschijnlijk voor een feest, er zijn nog sporen van tule in de halslijn en voorsluiting te vinden. De taille is rond 1900 ingerimpeld om het lijfje een bloesend effect te geven. Het lijfje is uitgelegd bij de strik en halslijn. Ook zijn er naaisporen gevonden in de voering en in de tailleband. De zuurvlekken in de hals duiden op het gebruik van de japon voor verkleedpartijen. Deze vlekken ontstaan doordat er vaak bij verkleedpartijen geen passende onderkleding werd gedragen. Het lijfje werd in de rok gedragen.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie