Lijfje van grijze zijdesatijn, gebaleineerd, met garnering van zwart machinaal kant, onderdeel van tweedelige japon

 

Lijfje van grijze zijdesatijn, gebaleineerd, met garnering van zwart machinaal kant, onderdeel van tweedelige japon. Is machinaal genaaid, met de hand afgewerkt.

Voorpand, getailleerd sluit...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
1008287
Instelling
Kunstmuseum Den Haag
Periode
1897/1900

Lijfje van grijze zijdesatijn, gebaleineerd, met garnering van zwart machinaal kant, onderdeel van tweedelige japon. Is machinaal genaaid, met de hand afgewerkt.

Voorpand, getailleerd sluit a-symmetrisch rechts over links met metalen haakjes en oogjes en kleine metalen drukkertjes. Het voorpand bestaat uit 2 delen, het rechter stuk is 2 keer zo groot als links. Middenvoor is een V-vormig deel opgestikt met 5 horizontale vastgestikte plissé's. 2 sucons links en rechts. De sucons het meest naar middenvoor toe zijn op later datum losgehaald om ruimte te creeren en ingevuld met stukjes stof. Hier overheen vanaf de schouder schuin naar middenvoor in de taille lopen banden van 13 cm breed overtrokken met zwart kant. Deze banden lopen over de schouder door naar het achterpand waar ze samenkomen in de taille. De banden zitten naar het midden toe vast, met kleine steekjes dan wel met drukkertjes. Rondom over de taille loopt een opgestikte band die een beetje geplooid is, deze heeft middenvoor en middenachter een ingenaaid balein van 8 cm.

Ingezette lange mouwen, vrij strak naar de pols toelopend. Met op de kop van de mouw 4 horizontaal vastgestikte plissé's. Met mouwsplit 6 cm, versierd met rand zwart kant zodat het manchet lijkt circa 6 cm breed. Stootbandje aan binnenzijde tegen genaaid. Opstaand boord met rand zwart kant als versiering 6 cm breed.

Achterpand, getailleerd bestaande uit 5 delen, uitlopend in een punt in de taille. Het middelste deel is het grootst en heeft een V-vormig opgenaaid stuk met 4 verticaal ingenaaide pliss130s. Banden met zwart kant net als voor.

Voering van bruine katoen in keper binding (chintz?). 11 baleinen ingenaaid. Middenachter vastgenaaid een katoenen tailleband sluitend met haakjes/oogjes. Onder de armen extra stof plus van katoenen tricot 'pads' om zweet op te vangen. Smal stootbandje tegen boord genaaid. Onderkant lijfje belegdeel van zijde doorgestikt op circa 4 cm.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie