Kralenketting die gewijd is aan de Afro-Braziliaanse godheid Exu

Kralenketting met zwarte en rode platte, cilindervormige porseleinen kralen, afwisselend telkens zeven van elke kleur. De ketting is gewijd aan de orixa Exu, de West-Afrikaanse godheid, die bemiddelt tussen (orixas) godheden en mensen. Later werd hij - in Afro-Amerikaanse religies, zoals bijvoorbeeld umbanda en de candomblé in Brazilië - geassocieerd met de westerse duivel. Exu is echter de boodschapper der goden, zonder wie niets kan gebeuren. Hij dient als wachter, en is de verpersoonlijkte woede en opvliegendheid. Dikwijls wordt hij voorgesteld als onruststoker en soms geidentificeerd met de duivel, mede doordat hij horens draagt. Tijdens rituelen wordt aan hem als eerste geofferd om hem gunstig te stemmen, zodat hij de ceremonie niet verstoort. Zijn dag is maandag, zijn kleur zwart-rood en zijn meest gebruikelijke attribuut een drietand. In de Afro-Braziliaanse religies umbanda en candomblé zijn kettingen zoals deze onontbeerlijk. De kleur van de ketting geeft de godheid ('orixa') aan, aan wie de ketting is gewijd. De halskettingen worden beschouwd als teken voor de bijzondere bescherming van de betreffende godheid en hebben een amuletachtig karakter. Alle orixas en geesten hebben hun eigen soort halskettingen: de orixas hebben meestal snoeren van glas- of porceleinkralen, behalve Omulu die raffiasnoeren met kaurischelpjes draagt. De "Pretos Velhos" (de Oude Zwarten, een groep vooroudergeesten) dragen kettingen van ijzerdraad versierd met vruchten en amuletten en de "Caboclos" (indiaanse beschermgeesten) dragen snoeren van dierentanden. Al deze kettingen, ongeacht het materiaal, hebben een bijzondere kracht en zijn met tabaksrook gewijd. De wijding voor priester- en mediumkettingen gebeurt echter met offerbloed en speciaal geprepareerde reinigingsvloeistoffen. Ook gewone gelovige umbandisten en candomblé aanhangers dragen vaak snoeren van glaskralen onder hun kleding als amulet ter bescherming (Figge, 1973: 109-110).

TM-5090-11
voor 1987