Kralenketting

 

De techniek voor het maken van de gewilde duizendbloemen millefiori kraal ontstond in Egypte. De Afrikaanse exemplaren zijn echter van Venetiaanse oorsprong. Bij het maken van deze kralen legt men...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
AM-477-53
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Herkomst
West-Afrika

De techniek voor het maken van de gewilde duizendbloemen millefiori kraal ontstond in Egypte. De Afrikaanse exemplaren zijn echter van Venetiaanse oorsprong. Bij het maken van deze kralen legt men glazen buisjes van verschillende kleuren in een bundel bij elkaar op zodanige wijze, dat de doorsnede een bepaald patroon laat zien. Door verhitting worden de buisjes samengevoegd, waarna het geheel wordt uitgerekt. De staaf wordt na afkoeling in dunne plakjes gesneden, die vervolgens om een (meestal zwarte) staaf glas worden gerold, welke de kern van de latere kraal vormt. De nog warme schijfjes blijven aan deze kern hangen en de veelkleurige staaf met zwarte kern die zo ontstaat wordt later in stukken gesneden en bijgeschuurd.

Beschrijving
Kralensnoer bestaande uit 245 diverse kralen, waarvan 241 schijfkraaltjes, één bauxietkraal, één millefiori kraal, twee korte streepjeskralen en twee ellipsoide namaak-bauxiet kralen. De hoofdkleur is geel; enig blauw en bruinrood.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie