Kralenketting

 

De millifiori kraal is een veelkleurige glazen kraal. De techniek voor het maken van de gewilde 'duizendbloemen' kraal onstond in Egypte. De Afrikaanse exemplaren zijn echter van Venetiaanse...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
AM-477-14
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Herkomst
Ghana

De millifiori kraal is een veelkleurige glazen kraal. De techniek voor het maken van de gewilde 'duizendbloemen' kraal onstond in Egypte. De Afrikaanse exemplaren zijn echter van Venetiaanse oorsprong. Omdat deze kralen nog steeds met de hand worden gemaakt, zijn er geen twee hetzelfde. Deze kralen worden gemaakt in Venetië. De chevron kraal is de aristocraat onder de kralen en is waarschijnlijk van Egyptisch-Arabische oorsprong. De moderne chevrons importeert men vanuit Italië en Tsjecho-Slowakije. Het zijn getrokken kralen die uit zes lagen van afwisselend wit, blauw en rood bestaan en die door slijpen hun typische chevron-motief krijgen. Grote exemplaren zijn populair in Cameroun, Gabon en het Congo-gebied, terwijl de kleine de voorkeur genieten in Senegal. In Oost-Afrika ziet men ze zelden. Gestreepte cylinders zijn getrokken kralen met lengtestrepen in contrasterende kleuren. Deze kralen vinden we in Afrika in tal van variëteiten. Ze zijn van Venetiaanse of Hollandse oorsprong. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld de rood-wit-blauw gestreepte kralen of de kleine witte kraaltjes met blauwe lengte strepen.

Beschrijving
Kralensnoer bestaande uit een 50-tal kralen, waarvan 24 Afrikaanse glaskralen zijn, 5 Venetiaanse millifiori kralen, 2 Venetiaanse groen-wit- bruin gestreepte cylindervormige kralen, 1 (nieuwe) chevronkraal Black Yacket in lagen en 18 Boheemse geperste glaskralen.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie