Kralenketting

 

De chevronkraal is een aristocraat onder de kralen en is waarschijnlijk van Egyptisch-Arabische oorsprong. De moderne chevrons importeert men vanuit Italië en Tsjecho-Slowakije. Het zijn getrokken...

Doorzoek de website met tags
Objectnummer
AM-477-4
Instelling
Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Herkomst
Togo

De chevronkraal is een aristocraat onder de kralen en is waarschijnlijk van Egyptisch-Arabische oorsprong. De moderne chevrons importeert men vanuit Italië en Tsjecho-Slowakije. Het zijn getrokken kralen die uit zes lagen van afwisselend wit, blauw en rood bestaan en die door slijpen hun typische chevron-motief krijgen. Grote exemplaren zijn populair in Cameroun, Gabon en het Congo-gebied, terwijl de kleine de voorkeur genieten in Senegal. In Oost-Afrika ziet men ze zelden. Deze kralen zijn gemaakt in Venetië.

Beschrijving
Kralensnoer bestaande uit 23 chevronkralen, naar het midden toe oplopend in grootte. Het snoer is voorzien van een koperen slotje (eigen maaksel). De kralen zijn bolvormig. De grote kralen bestaan uit 6 lagen en de (5) kleine kralen uit 4 lagen. Kleur vanuit de kern wit-blauw (zwart)-wit-steenrood-wit-blauw. 1 Kraal is afwijkend: donkerder blauw, met 4 extra gaten die in de lengterichting van de kraal lopen.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie